Śledzie

wtorek, 9 czerwca 2015

Nalewka melonowa z rumem

Nalewka z melonów? Czemu nie? Nalewkę melonową robi się szybko. Ma ona słodki smak, ale ciekawy aromat. I ewidentnie podnosi walory smakowe różnych słodkich łakoci. 

melon ze spirytusem, nalewka melonowa, nalewka z melona, nalewka z rumem,
Fot.Fotolia.com

Składniki nalewki melonowej:

  • 2 kg melona
  • 1 l spirytusu
  • 100 ml rumu
  • 0,5 l wody
  • 0,7 kg cukru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Często to piszę, ale przy okazji nalewki melonowej zdanie jest bardzo ważne - na nalewkę wybieramy melony dojrzałe i aromatyczne. Kroimy je w kostkę i zalewamy syropem zrobionym z wody i cukru. Dobrze jest tę czynność wykonać w garnku emaliowanym, ale nie obitym.

Melon zalewamy przestudzonym syropem i doprowadzamy do zagotowania zawartości garnka. Zanim się to zagotuje dodajemy sok z jeden cytryny i cynamon. Gdy zawartość garnka się zagotuje naczynie przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia do rana. 

            Zobacz też: Przepisy na nalewki kawowe

Rano cierpliwie zlewamy płyn - owoców nie wyrzucamy. Z owoców można jeszcze zrobić kompot. Zajmujemy się natomiast słodkim sokiem melonowym. Mieszamy go ze spirytusem i rumem i przelewamy do butelek. Warto, by nalewka melonowa w tych butelkach dojrzewała co najmniej trzy miesiące.

Uwaga - nalewki z melona nie należy filtrować! Gdy na dnie butelki zbierze się osad klarowna zawartość delikatnie przelewamy resztę wylewając. Filtrowana nalewka traci aromat.

1 komentarz: