Zupa czosnkowa chodziła za mną od kilka lat, ale bałem się jej intensywnego czosnkowego zapachu. Gdy w końcu się zdecydowałem na zrobienie zupy, a właściwie kremu z czosnku, okazało się że moje obawy były płonne. A zupa czosnkowa smakuje wybornie. Jest pyszna i sycąca, wspaniale rozgrzewa w chłodne dni.
Do przygotowania zupy czosnkowej potrzeba:
- 1,5 l bulionu z warzyw
- 15 ząbków czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietany 30%
- 40 g masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- grzanek
Jeśli zamierzamy przygotować zupę czosnkową, którą należy
zaliczyć do dań kuchni czeskiej, to musimy się zdobyć na wysiłek i zastanowić
skąd wziąć dobry czosnek. Najlepszy jest oczywiście polski, ale nie jest od
dostępny przez cały rok. Wczesną wiosną znacznie lepszy jest młody czosnek
pochodzący z Egiptu. Później, na początku maja zastępuje go wspaniały czosnek
hiszpański. Nasz rodzimy w handlu pojawia się w czerwcu, w lipcu się go
ostatecznie zbiera. W sprzedaży jest tak długo jak jego producenci są w stanie
go przetrzymać.
Czytaj też: Jak zrobić czosnek pieczony
Uważać jednak trzeba i unikać jak ognia czosnku chińskiego.
Poznać go można po tym, że jest cały biały (ale uwaga – polskie odmiany też
takie mogą być), ale jednocześnie pozbawiony jest znanego nam doskonale
aromatu. Zupa, ani żadna inna potrawa, do której użyjemy importowanego z Azji
czosnku nie będzie smaczna.
Ziemniaki, cebulę i czosnek trzeba pokroić w kostkę - mogą
to być duże i nieregularne kawałki. Potem to wszystko i tak zostanie
zblendowane. Najpierw wrzucamy do garnka na roztopione masło cebulę i smażymy ją na złoty kolor.
Do tego samego garnka dodajemy czosnek i ziemniaki. Wszystko
to podsmażamy jeszcze przez około 10 min uważając by nic się nie przypaliło. Przypalony
czosnek gorzknieje i może nam zepsuć smak całego dania. W końcu zalewamy garnek
bulionem. Gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie, czyli około 20 min.
Zobacz też: Zupa cebulowa po francusku
Tak przygotowaną zupę nieco studzimy i blendujemy na jednolitą
masę. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy i podgrzewamy. Jeśli uznamy, że jest za
mało czosnkowa to możemy dodać jeszcze trochę czosnku przetartego przez drobną
tarkę.
Zupę czosnkową podajemy z grzankami. Dobre grzanki zrobimy z
pszennego chleba. Obie strony ukrojonej pajdy musimy natrzeć czosnkiem i
zarumienić na patelni.