Śledzie

czwartek, 6 czerwca 2019

Zupa czosnkowa


Zupa czosnkowa chodziła za mną od kilka lat, ale bałem się jej intensywnego czosnkowego zapachu. Gdy w końcu się zdecydowałem na zrobienie zupy, a właściwie kremu z czosnku, okazało się że moje obawy były płonne. A zupa czosnkowa smakuje wybornie. Jest pyszna i sycąca, wspaniale  rozgrzewa w chłodne dni.

 
miseczka pelna zupy czosnkowej z grznkami posypana szczypioriem ustawiona na drewanianym stole
Fot. Fotolia.com

 Do przygotowania zupy czosnkowej potrzeba:

  • 1,5 l bulionu z warzyw
  • 15 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 40 g masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • grzanek

Jeśli zamierzamy przygotować zupę czosnkową, którą należy zaliczyć do dań kuchni czeskiej, to musimy się zdobyć na wysiłek i zastanowić skąd wziąć dobry czosnek. Najlepszy jest oczywiście polski, ale nie jest od dostępny przez cały rok. Wczesną wiosną znacznie lepszy jest młody czosnek pochodzący z Egiptu. Później, na początku maja zastępuje go wspaniały czosnek hiszpański. Nasz rodzimy w handlu pojawia się w czerwcu, w lipcu się go ostatecznie zbiera. W sprzedaży jest tak długo jak jego producenci są w stanie go przetrzymać.

               Czytaj też: Jak zrobić czosnek pieczony

Uważać jednak trzeba i unikać jak ognia czosnku chińskiego. Poznać go można po tym, że jest cały biały (ale uwaga – polskie odmiany też takie mogą być), ale jednocześnie pozbawiony jest znanego nam doskonale aromatu. Zupa, ani żadna inna potrawa, do której użyjemy importowanego z Azji czosnku nie będzie smaczna.

Ziemniaki, cebulę i czosnek trzeba pokroić w kostkę - mogą to być duże i nieregularne kawałki. Potem to wszystko i tak zostanie zblendowane. Najpierw wrzucamy do garnka na roztopione masło cebulę  i smażymy ją na złoty kolor.

Do tego samego garnka dodajemy czosnek i ziemniaki. Wszystko to podsmażamy jeszcze przez około 10 min uważając by nic się nie przypaliło. Przypalony czosnek gorzknieje i może nam zepsuć smak całego dania. W końcu zalewamy garnek bulionem. Gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie, czyli około 20 min.

                  Zobacz też: Zupa cebulowa po francusku

Tak przygotowaną zupę nieco studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy i podgrzewamy. Jeśli uznamy, że jest za mało czosnkowa to możemy dodać jeszcze trochę czosnku przetartego przez drobną tarkę.

Zupę czosnkową podajemy z grzankami. Dobre grzanki zrobimy z pszennego chleba. Obie strony ukrojonej pajdy musimy natrzeć czosnkiem i zarumienić na patelni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz