Śledzie

sobota, 1 czerwca 2019

Sycąca zupa gulaszowa


Zupa gulaszowa ma kilka zalet: jest smaczna, pożywna, sycąca, nie wymaga aptekarskiego trzymania się przepisu. Jest jednak pracochłonna, więc warto od razu przygotować jej spory gar. Zupa gulaszowa, podobnie jak bigos, najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu.

 
na stole na ścierce stoi miseczka z zupa gulaszowa, obok głowki czosnku i cebuli oraz kromki chleba obok przekrojonego bochenka
Fot. Fotolia.com

  

Lista składników jest spora. Do zrobienia zupy gulaszowej potrzeba:

  • 1 kg wołowiny
  • 3 cebul
  • marchewki
  • 1/2 selera
  • korzeń pietruszki
  • 2 papryki czerwone
  • paprykę chili
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 główki czosnku
  • paprykę mieloną słodką
  • paprykę mieloną ostrą
  • liście laurowe
  • smalec
  • 1,5 l wody

Podane składniki wystarczają na zapełnienie pięciolitrowego garnka. Nadmiar zupy można zamrozić i wykorzystać wtedy, gdy nie będziemy mieć czasu na przygotowanie obiadu.

Przygotowywanie zupy zaczynamy od mięsa, które kroimy na niewielkie kawałki. Zawsze wybieram opcję przygotowania tego posiłku z mięsa wołowego, choć są wersję na wykorzystywanie tylko wieprzowiny lub pomieszania obu rodzajów mięsa. 

Praktycznie nie ma też wielkiego znaczenia z której części będzie to mięso. Nie warto jednak wykorzystywać do tego golonki, bo ją można ugotować całkiem samodzielnie. Można zrobić na łopatce wieprzowej, ale i na biodrówce lub szynce. Dobrze jest też by mieszać różne rodzaje. Ja jednak wybieram wołową łopatkę lub karczek.

Możemy zmieniać składniki i ich proporcję. Nie warto do zupy dodawać pora, bo się brzydko rozgotowuje. Znam osoby, które dodają przecier pomidorowy. Jednak nic nie zastąpi smaków świeżego pomidora, albo przecieru wykonanego własnoręcznie. Oprócz ziemniaków niektórzy dodają do tej zupy również makaron albo groszek w puszce.

Warzywa, czyli marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy drobno, czosnek trzemy na drobnej tarce.

Gdy kończymy krojenie garnek, w którym zupę gulaszową przygotowujemy, wstawiamy na gaz i rozpuszczamy w nim smalec. Na nim podsmażamy kostkę warzywną i mięso.


Czas podsmażania wykorzystujemy na obranie ze skóry pomidorów i pokrojenie ich w mniejsze kawałki. Drobno kroimy także paprykę. Z ostrą trzeba bardzo uważać, ponieważ dodanie jej zbyt dużej ilości zniszczy smak całej zupy. W momencie w którym uznamy, że mięso z warzywami jest już podsmażone do garnka wrzucamy pomidory i paprykę.
pelny talerz gestej zupy gulaszowej i lyzka z miesem
Talerz zupy gulaszowej

Całość doprawiamy. Na pewno zużyjemy dużą łyżkę kminku w proszku i słodkiej papryki. Czekamy aż warzywa nabiorą ładniejszego koloru z warzywami i zalewamy je wodą. Pamiętajmy, że robimy zupę gulaszową a nie gulasz.

Całość gotujemy co najmniej godzinę, aż stwierdzimy, że mięso jest miękkie. Mamy więc dość czasu, by obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Wrzucamy je do gara i gotujemy jeszcze przez co najmniej pół godziny.

Gdyby się okazało, że zupa wyszła nam byt pikantna to możemy do niej dodać trochę masła i cukru. To złagodzi działanie ostrej papryki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz