Wśród setek przepisów mówiących o tym, co z drobiem zrobić można najbardziej do gustu przypadła mi sałatka z piesi kurczaka z ananasem i kukurydzą. Do tego przyrządza się ją szybko. Potrzebny jest jedynie ostry nóż i wygodna łyżka.
Składniki nie są skomplikowane i dostaniemy je w każdym praktycznie spożywczaku. Przygotujmy więc:
- pierś z kurczaka (którą zaraz ugotujemy)
- puszkę ananasów (które trzeba pociąć na mniejsze kawałki)
- puszkę kukurydzy (którą tylko odcedzimy)
- cebulę (którą trzeba drobno posiekać)
- majonez (którego potrzeba ze dwie łyżki)
- sól i pieprz (którymi całość doprawimy)
- ocet balsamiczny (którego wystarczy łyżeczka)
Połączenie mięsa kurczaka z ananasem może na pierwszy rzut
oka wydawać się czymś niestosownym. Jednak okazuje się, że oba te produkty
bardzo się lubią i wspaniale harmonizują się. Pierś, która zwykle jest sucha i,
ugotowana, praktycznie bez smaku w tej sałatce nie rzuca się w oczy, to mięso
jest jakby schowane, ukryte przez pozostałe składniki
Dlatego też dobrze jest tą pierś gotować z jakimiś ziołami.
Najłatwiej jest napisać, że z Twoimi ulubionymi, ale jeśli nie możesz się na
żadne zdecydować to podpowiadam – ja gotuję najczęściej z rozmarynem (tak, to
moje ulubione) lub oregano. Czasem do gotowania dodaję ząbek czosnku, czasem
cebulę. Niewielkie modyfikacje smaku powodują, że nie nudzi się ona domownikom.
Zobacz też: Pieczone kartofle Hasselbacken
Dodanie do piersi kukurydzy powoduje też, że sałatka jest sycąca i pożywna. Można
ją zabrać do pracy na drugie śniadanie, lub na wycieczkę w plener. Znakomita
jest również do dań przygotowanych na grillu.
Wykonanie
Zaczynamy od ugotowania piersi z kurczaka. W sklepie wybierzmy tą największą, gdyż sałatka i tak szybko znika z talerzy. Wrzucamy ją do
zagotowanej wody, w której dodatkowe przyprawy powinny już pływać od momentu,
gdy wodą była zimna jeszcze.
Ugotowaną pierś z kurczaka, gdy wystygnie, kroimy
w drobne kawałki. Mieszamy razem z ananasem (pokrojonym już w drobną kostkę) i
kukurydzą. Ananasa i cebulę można kroić,
gdy mięso będzie się studzić.
Dodajemy średnią cebulkę drobno skrojoną. Mieszamy
doprawiając powoli majonezem. Ile go dodać to kwestia indywidualna, mi
wystarczą duże dwie łyżki. Czasem majonez łączę ze śmietaną lub jogurtem. Warto
też dodać, dla poprawy aromatu, dwie, trzy łyżki płynu w którym w puszce
przebywają ananasy. Smak sałatki z piersi kurczaka z ananasem można wzbogacić
dodając niepełną łyżkę octu balsamicznego. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem,
próbujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Sałatkę dobrze jest przyrządzić rano, gdy zamierzamy ją
pałaszować na kolację. Poszczególne składniki będą miały czas na przekazanie sobie
aromatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz