Śledzie

sobota, 1 czerwca 2019

Sałatka z piersi kurczaka z ananasem


Wśród setek przepisów mówiących o tym, co z drobiem zrobić można najbardziej do gustu przypadła mi sałatka z piesi kurczaka z ananasem i kukurydzą. Do tego przyrządza się ją szybko. Potrzebny jest jedynie ostry nóż i wygodna łyżka.

 
miseczka pelna salatki z piersi kurczaka z ananasem i kukurydza przystrojona galazka koperku
Fot. Pan Piter

Składniki nie są skomplikowane i dostaniemy je w każdym praktycznie spożywczaku. Przygotujmy więc:

  • pierś z kurczaka (którą zaraz ugotujemy)
  • puszkę ananasów (które trzeba pociąć na mniejsze kawałki)
  • puszkę kukurydzy (którą tylko odcedzimy)
  • cebulę (którą trzeba drobno posiekać)
  • majonez (którego potrzeba ze dwie łyżki)
  • sól i pieprz (którymi całość doprawimy)
  • ocet balsamiczny (którego wystarczy łyżeczka)

Połączenie mięsa kurczaka z ananasem może na pierwszy rzut oka wydawać się czymś niestosownym. Jednak okazuje się, że oba te produkty bardzo się lubią i wspaniale harmonizują się. Pierś, która zwykle jest sucha i, ugotowana, praktycznie bez smaku w tej sałatce nie rzuca się w oczy, to mięso jest jakby schowane, ukryte przez pozostałe składniki

Dlatego też dobrze jest tą pierś gotować z jakimiś ziołami. Najłatwiej jest napisać, że z Twoimi ulubionymi, ale jeśli nie możesz się na żadne zdecydować to podpowiadam – ja gotuję najczęściej z rozmarynem (tak, to moje ulubione) lub oregano. Czasem do gotowania dodaję ząbek czosnku, czasem cebulę. Niewielkie modyfikacje smaku powodują, że nie nudzi się ona domownikom. 

               Zobacz też: Pieczone kartofle Hasselbacken

Dodanie do piersi kukurydzy powoduje też, że sałatka jest sycąca i pożywna. Można ją zabrać do pracy na drugie śniadanie, lub na wycieczkę w plener. Znakomita jest również do dań przygotowanych na grillu.

Wykonanie


Zaczynamy od ugotowania piersi z kurczaka. W sklepie wybierzmy tą największą, gdyż sałatka i tak szybko znika z talerzy. Wrzucamy ją do zagotowanej wody, w której dodatkowe przyprawy powinny już pływać od momentu, gdy wodą była zimna jeszcze. 

Ugotowaną pierś z kurczaka, gdy wystygnie, kroimy w drobne kawałki. Mieszamy razem z ananasem (pokrojonym już w drobną kostkę) i kukurydzą.  Ananasa i cebulę można kroić, gdy mięso będzie się studzić.


Dodajemy średnią cebulkę drobno skrojoną. Mieszamy doprawiając powoli majonezem. Ile go dodać to kwestia indywidualna, mi wystarczą duże dwie łyżki. Czasem majonez łączę ze śmietaną lub jogurtem. Warto też dodać, dla poprawy aromatu, dwie, trzy łyżki płynu w którym w puszce przebywają ananasy. Smak sałatki z piersi kurczaka z ananasem można wzbogacić dodając niepełną łyżkę octu balsamicznego. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, próbujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Sałatkę dobrze jest przyrządzić rano, gdy zamierzamy ją pałaszować na kolację. Poszczególne składniki będą miały czas na przekazanie sobie aromatów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz