Śledzie

wtorek, 14 maja 2019

Zupa krem z pokrzywy


Najlepszym okresem na przygotowanie zupy pokrzywowej jest maj. Na krem wybieramy pokrzywy z czystych, ekologicznych rejonów. Zbieramy możliwie najmłodsze części roślin, które zawierają najwięcej składników odżywczych no i są najładniejsze.


krem z pokrzyw, przepis na krem z pokrzyw,
Fot. Pixbay.com


Do ugotowania zupy z pokrzyw potrzebujemy:

  • 3 szklanek liści z pokrzyw
  • 2 marchewek
  • 4 ziemniaków
  • 1 cebulę
  • 3 ząbków czosnku
  • liści laurowych
  • ziela angielskiego
  • majeranku
  • soli
  • pieprzu
  • masła
  • śmietany

Kiedy sprzedawczyni na targu ekologicznym zaproponowała pokrzywę na zupę byłem pełen obaw. Okazało się, że ugotowany krem był całkiem smaczny i wbrew moim największym obawom w niczym nie przypominał ugotowanej trawy. Pamiętam teksty z Jalu Kurka, który z pisał o tym, że pod koniec XIX wieku górale na przednówku jadali właśnie zupę z pokrzyw, bo nic innego już nie mieli.

Tymczasem okazało się, że pokrzywy to rośliny znane w ludowej medycynie od lat. I górale, nawet jeśli o tym nie wiedzieli, to przyrządzając zupę z pokrzywy korzystnie wpływali na swoje zdrowie. Zwłaszcza, że tamtych czasach ich dieta była mało urozmaicona.

               Zobacz też: Młoda kapusta po chłopsku

Pokrzywy wiosną zbiera się łatwo o ile mamy gumowe rękawiczki i nożyce. pokazują się szybko, zanim wzejdą inne rośliny, więc zbiera się je łatwo. Pokrzywy działają krwiotwórczo, oczyszcza organizm i w ogóle przedłuża życie i działa cudotwórczo. Jednym słowem zebranie kilka razy młodych pokrzyw i przyrządzenie z nich obiadu wiosną na pewno wpłynie korzystnie na organizm i nasze samopoczucie. 

Krem z pokrzyw jest też świetną propozycją z serii wege, ponieważ do jego przyrządzenia nie potrzeba ani krztyny produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Przepis: 

W garnku zagotowujemy litr wody. Dodajemy do niej kilka ziaren ziela angielskiego, dwa liście laurowe, czosnek oraz pokrojoną marchew i ziemniaki.

               Czytaj też: Zupa chrzanowa po staropolsku

Podczas gdy woda się gotuje my dokładnie myjemy liście z pokrzyw. Na koniec warto je sparzyć wrzątkiem. Pokrzywę, wraz z cebulą, podsmażamy na patelni na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia przyprawiamy do smaku. Na koniec zawartość patelni wrzucamy do garnka i gotujemy przez kilka minut.

Ostatni etap to zmiksowanie zawartości garnka. Krem, by nabrał delikatności, można jeszcze przetrzeć przez sito.

Podajemy z grzankami.


1 komentarz: