Śledzie

wtorek, 14 maja 2019

Zapiekane szparagi ze szpinakiem


Szparagi i szpinak to jakby nie patrzeć składniki, które w kuchni królować powinny przez maj i czerwiec. Warto połączyć oba składniki razem i zrobić z nich dość ciekawą zapiekankę.

zapiekane szparagi, dlaczego jeść szparagi, dlaczego jesc szpinak
Fot. Pixabay.com

Do przygotowania potrzeba:


  • kilograma szparagów
  • 30 dag obranego szpinaku
  • cebula
  • czosnek
  • łyżka masła
  • 20 dag żółtego sera typu ementaler
  • sól, cukier, gałka muszkatołowa, pieprz
  • łyżka oliwy
  • 3 dag pestek słonecznika



Dlaczego powinniśmy jeść szparagi?


Szparagi, poza walorami smakowymi, mają jeszcze inne zalety. Są one bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Są niskokaloryczne, tak więc polecić je można osobom dbającym o linie. Wiosną chęć zrzucenia kilku zimowych kilogramów jest marzeniem wielu osób.

               Zobacz też: Szparagi z pomarańczami w szynce


Szparagi mają też, znane od starożytności, właściwości zdrowotne. Wpływają na obniżenie ciśnienia, obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają serce. Stosowane są przy infekcjach dróg moczowych – wspomagają pracę nerek. Zaleca się nawet picie wody po ugotowaniu szparagów, bo działa ona oczyszczająco na organizm. Są też skarbnicą beta-karotenu, co wpływa pozytywnie na wzrok. Szparagi mogą działać jak afrodyzjak.

Nie poleca się jedynie spożywania szparagów osobom cierpiącym na dnę moczanową.


Dlaczego powinniśmy jeść szpinak?


Szpinak ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa antynowotworowo. Uspokaja osoby zestresowane. Uważany jest za skarbnicę żelaza, czyli pomaga zwalczać anemię. Ponadto szpinak również wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego.

100 g szpinaku ma 23 kcal, czyli tylko o jedną więcej niż szparagi. Mimo to jednak nie poleca się dań zawierający szpinak osobom cierpiącym na kamienicę nerkową.


Przepis


Szpinak podsmażamy na patelni ze sporą ilością czosnku i pokrojoną drobno i zeszkloną cebulą. W tym czasie obrane szparagi przez około piętnaście minut gotujemy w całość. Do wody najpierw dodajemy masło i sól, potem pieprz.

               Czytaj też: Krem ze szparagów ze szczypiorkiem

Ugotowane szparagi odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Przykrywamy szpinakiem i posypujemy startym serem. Na sam wierzch sypiemy jeszcze ziarnka słonecznika.

Wkładamy do mocno rozgrzanego pieca (220-230 stop. C) na około 10 minut. I gotowe.

Do popijania rewelacyjnie smakuje sok z pomidorów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz