Śledzie

czwartek, 16 stycznia 2020

Nalewka mandarynkowa z miodem

Przepis na nalewkę mandarynkową z miodem jest o tyle atrakcyjny, że otrzymujemy nalewkę gotową do degustacji już po kilku tygodniach. Nalewka jest słodka i aromatyczna, przez co bardziej smakuje paniom. Dlatego też wart mieć w barku mały zapas nalewki mandarynkowej.

obrane mandarynki
Fot. Alexas_Fotos 

Do przygotowania nalewki mandarynkowej potrzeba:


  • 8 mandarynek
  • 1 l wódki
  • 1 łyżkę płynnego miodu
  • 0,5 kg cukru

Mandarynki są bardzo dobrym materiałem na nalewki. Można wykorzystać na przykład same skórki. Albo połączyć mandarynki z rumem. Odpowiednio przygotowana nalewka mandarynkowa będzie również idealnym trunkiem w czasie letnich upałów. 

Wykonanie

Do przygotowania nalewki z mandarynek potrzebujemy same skórki. W tym celu mandarynki dokładnie myjemy i cieniutko obieramy. Musimy to zrobić tak, by nie było na nich białych części. Odpowiednio przygotowaną skórkę kroimy w paski i wrzucamy do słoja.

Skórkę w słoju zalewamy wódką. Dobrze jest do tej nalewki użyć wódki mocnej, co najmniej 45 procentowej. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w jasne, najlepiej słoneczne, miejsce.

Czytaj też: Nalewka z mandarynek  klementynek

Po trzech tygodniach nastaw przelewamy przez sito wyłożone gazą. Skórki wyrzucamy. Odmierzamy niewielką część nastawu, wlewamy ją do garnka i lekko podgrzewamy jednocześnie wsypując do niej cukier. Staramy się rozpuścić cukier w jak najniższej temperaturze - wszak z podgrzewanego płynu szybko odparowują procenty. Syrop szybko chłodzimy.

Wystudzony syrop mieszamy z nalewem i teraz dokładnie filtrujemy. Następnie wlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy.

Nalewka do degustacji nadaje się już po trzech tygodniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz