Śledzie

środa, 15 stycznia 2020

Kaszotto z pieczonymi burakami

Dania wegańskie są coraz popularniejsze i ludzi nie spożywających nic pochodzenia zwierzęcego przybywa. I nic dziwnego, bo okazuje się, że wegańskie posiłki bywają nie tylko smaczne ale i sycące. 

talerz wypelniony kaszotto na parapecie
Fot. szczurek z Pixabay 

Do przygotowania kaszotto z burakami potrzeba: 


  • 2 buraki
  • 0,5 szklanki bulgur
  • 0,5 szklanki pęczaku
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 łyżeczka hinduskiej mieszanki przypraw
  • 2 garście słonecznika
  • sól
  • wegański żółty ser

Ponadto musimy jeszcze zebrać składniki na sos:


  • 2 cebule
  • 400 ml passaty (włoskiego przecieru pomidorowego)
  • olej
  • sól
  • pieprz, 
  • tymianek

Mieszanie różnych rodzajów kasz ma swoje zalety. Ponieważ składniki każdej z nich są odmienne i unikalne przez połączenie różnych w jednym daniu zapewnia lepszą wchłanialność składników odżywczych. Jednym słowem z takiego jedzenia więcej korzystamy.

Wykonanie

Pracę zaczynamy od  przygotowania buraków. Umyte wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stop C. aż będą miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. 

Czytaj też: Jak perfekcyjnie upiec buraki

Gdy buraczki się pieką przygotowujemy resztę składników. Odmierzoną dokładnie kaszę wrzucamy do gotującej się wody. Powinno być jej co najmniej dwa razy tyle ile kaszy, czyli trzy szklanki to znaczy 0,75 litra wody.

Kaszę, posoloną, na niewielkim ogniu gotujemy pod przykryciem przez około 15 min. W tym czasie powinna ona być już miękka. 

Podczas gotowania kaszy zabieramy się za zrobienie sosu, co nie jest czynnością trudną. Pokrojoną w niewielką kostkę cebule smażymy na złoto na patelni na oleju. Po wrzuceniu cebuli na gorącą patelnię nie zapomnijmy jej odrobinę posolić. Będzie bardziej miękka.

Podsmażoną cebulę zalewamy passatą (lub własnej roboty przecierem pomidorowym) i doprawiamy tymiankiem. Wszystko to dusimy około kwadransa i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Czytaj też: Wegańskie risotto z grzybami

Teraz czeka nas najbrudniejsza część pracy, więc warto ją wykonać w lateksowych rękawiczkach jednorazowych. Musimy obrać upieczone buraki i pokroić je w kostkę. Potem wrzucamy je to garnka z kaszą i gotujemy dodatkowe pięć minut. 

Na koniec doprawiamy kaszę hinduską przyprawą przez co kaszotto uzyska charakterystyczny aromat. W skład przyprawy hinduskiej wchodzi kumin, curry, kurkuma, pieprz chilli. 

Ciepłą kaszę nakładamy na talerz. Polewamy sosem, posypujemy łuskanym słonecznikiem i posypujemy startym wegańskim żółtym serem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz