Zupa grzybowa może być z grzybów mrożonych, suszonych lub świeżych. Tym razem proponuję wykonanie zupy grzybowej ze świeżych borowików.
Fot. Jenő Szabó z Pixabay |
Do przygotowania zupy grzybowej ze świeżych borowików potrzeba:
- około pół kilo borowików
- 1,5 litra bulionu, najlepiej wieprzowego
- cebula
- czosnek
- masło
- tymianek, sól, pieprz, posiekana pietruszka
- śmietana
Sprawa oczywista, że taką zupę można przygotować tylko w sezonie grzybowym. I to pod warunkiem, że mamy dobry rok, bo bywają też takie, że w lesie nie ma nawet czerwonych muchomorów na nalewkę.
Inna sprawa, że podobną grzybową można zrobić z mrożonych prawdziwków. Teoria mówi, że smakuje tak samo. Ale praktyka wykazuje jednak, że smak jest nieco inny. Co nie oznacza, że gorszy. Tak więc, jeśli mamy nadmiar grzybów to warto je zamrozić, co nie jest wcale takie trudne.
Wykonanie
Najpierw obieramy grzyby, myjemy je i kroimy. Siekamy drobno cebulę, którą podsmażamy na maśle razem z drobniutko posiekanym czosnkiem. Gdy cebula z czosnkiem się zarumieni dodajemy grzyby i razem smażymy kilka minut.Uwaga - masło nie lubi dużego ognia, czosnek przypalenia. Dlatego na podsmażenie cebuli i czosnku na maśle trzeba zarezerwować kilka dobrych minut. Robimy to na małym ogniu, często mieszając!
Czytaj też: Jak łatwo oczyścić kurki
Borowiki podsmażone z czosnkiem i cebulą wrzucamy do bulionu i gotujemy około kwadrans. W międzyczasie przyprawiamy dodając tymianek, sól i pieprz. Na końcu ostrożnie dodajemy śmietanę.
Zupę można potraktować jak krem i zmiksować. Można też podać z makaronem lub grzankami.