Czasem mam wrażenie, że przepisów na żeberka jest tyle ilu kucharzy. Tutaj proponuje przepis na żeberka w sosie barbecue. Są bardzo aromatyczne. Na dodatek wykonanie tej potrawy jest bardzo proste.
Fot. RitaE z Pixabay |
Do przygotowania żeberek w sosie barbecue potrzebujemy:
- 2 kg żeberek
- 200 g brązowego cukru
- 50 ml sosu sojowego
- 30 ml sosu Worcestershire
- 30 ml octu winnego
- 30 ml sosu chili
- 60 ml keczupu
- 4 średnie ząbki czosnku
- 3 g granulowanej cebuli
- pieprzu
Żeberka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stop.C na półtorej godziny.
Czytaj też: Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej
Gdy żeberka się pieką do miski wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Czosnek warto zetrzeć na drobnej tarce. Sos można przygotować wcześniej, by składniki lepiej wymieniły się smakami.
Gdy żeberka się upieką wyjmujemy je z folii i oblewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy je na minimum dwie godziny. Lub - lepiej - na całą noc. Ale wtedy musimy je schować do lodówki.
Zobacz też: Jak zrobić żeberka w piwie
Tak przygotowane żeberka wyjmujemy z sosu i układamy na grillu często je odwracając i smarując sosem. Można je też podgrzać w piekarniku.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz