Kurki to wspaniałe grzyby, ale niestety trudno się je czyści. Najczęściej rosną na glebach piaszczystych więc niedokładne ich umycie oznaczać może w czasie jedzenia nieprzyjemne zgrzytanie piasku między zębami. Dobrze jest wiedzieć co zrobić by łatwo i szybko móc je oczyścić.
Sposób na szybkie i łatwe czyszczenie kurek jest bardzo prosty i ująć można go w kilku punktach:
1. Przygotowujemy duży garnek z bardzo gorącą wodą 2. Wrzucamy do niego kurki i zostawiamy na około 15 min 3. Wyjmujemy rękoma kurki z ciepłej wody i układamy grzyby na sicie 4. Płuczemy 5. Przeglądamy kurki odcinając końcówki i usuwając brzydsze elementy. 6. Jesteśmy przygotowani do dalszej obróbki kurek. Zobacz też: Wegańskie risotto z grzybami Cała ta operacja zajmuje około 20 min., z czego przez kwadrans grzyby moczą się w ciepłej wodzie, a my w tym czasie możemy leżeć do góry brzuchem lub robić coś mniej pożytecznego.
Przygotowanie dżemu brzoskwiniowego jest bardzo proste. Należy tylko zadbać o to by nie był zbyt słodki. Podany poniżej przepis na dżem brzoskwiniowy zapełni nam 5-6 słoików o pojemności 330 ml. Im dłużej dżem wysmażymy, tym mniej otrzymamy produktu finalnego, ale będzie on lepszej jakości.
Fot. Fotolia.com
Do przygotowania dżemu brzoskwiniowego potrzebujemy:
2 kg brzoskwiń
300 g cukru
1/2 cytryny
1/2 laski wanilii
Brzoskwinie na dżem, podobnie jak na nalewkę brzoskwiniową, muszą być zdrowe i dojrzałe. Najpierw je parzymy wrzątkiem, a potem obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestki i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Zaczynamy smażenie. Czytaj też:Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki Dojrzałe owoce mają więcej pektyn niż te mniej dojrzałe. Dlatego do dżemu z brzoskwiń nie muszę dodawać żadnych żelów, ani nic tym podobnego. I bez tego dżem osiąga właściwą konsystencję. Musi tylko być odpowiednio długo smażony. Do smażących się brzoskwiń warto dodać sok z połowy cytryny dla podkreślenia smaku owoców. Warto też dorzucić pół laski wanilii (lub od biedy łyżeczkę cukru waniliowego). Te składniki nie są obowiązkowe, ale wraz z nimi dżem nabiera smaku i aromatu. Brzoskwinie smażymy tak długo aż masa w garnku zgęstnieje. Pamiętać trzeba, by je często mieszać. Po dwóch, trzech godzinach, gdy już widzimy że smażenie dobiega końca, dodajemy cukier. Zobacz też:Przygotowujemy dżem z wiśni Najlepiej dodawać go w niewielkich ilościach i próbować smak. Gdy jest go za mało dosypujemy, mieszkamy i znów próbujemy. Podana w recepturze ilość cukru powinna wystarczyć, ale niektórzy lubią znacznie słodsze przetwory. Na koniec dżem brzoskwiniowy wkładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu.