Nie raz pewnie próbowaliście kroić ser typu feta w kostkę. Rezultat był mizerny, a zamiast kostki robiła się ciapa. Wystarczy jednak jeden sposób i wszystko uda się wspaniale.
Fot. lauraborowski z Pixabay |
Z serem typu feta obchodzić się trzeba jak z jajkiem. A przede wszystkim potrzebne są czyste ręce i czysty nóż. To nie ironia. To sztuczka, która pozwoli na to, by kostka była ładnie pokrojona.
Otóż przed każdym kolejnym cięciem dobrze jest ostrze wytrzeć papierowym ręcznikiem lub wytrzeć nóż o chleb.
Czynność więc powinna wyglądać następująco: czystym, suchym nożem robimy cięcie. Palcami delikatnie przytrzymujemy fetę i wyciągamy nóż. Ostrze wycieramy w papierowy ręcznik lub chleb i ponownie kroimy nie zapominając o przytrzymaniu sera palcami, by przekrojone kawałki zostały na swoim miejscu.
Żeby otrzymać kostkę potrzeba kawałek fety przekroić w trzech wymiarach. O ile pierwsze cięcie, najlepiej wzdłuż kawałka, wykonuje się w miarę łatwo, to kolejne są coraz trudniejsze, bo kostka chce się rozpaść.
Co ciekawsze, jeśli chcemy kostkę wrzucić już do sałatki, to poszczególne kawałki kleją się ze sobą i trzeba je ręcznie odklejać.
Jeśli zamiast papierowego ręcznika zdecydujemy się na użycie chleba lub bułki to nie jest zły pomysł. Po skończeniu krojenia będziemy mieli gotową kanapkę.