Fot. Fotolia.com |
- 1 kg rabarbaru
- 1 l wódki
- 200 g cukru
Dopiero teraz można dolać wódki. Ponieważ soku trochę się uzbierało najlepiej wykorzystać dobrą wódkę o mocy 45%. (Pamiętajmy, że z kiepskich składników nie otrzymamy dobrych nalewek). Gotowa nalewka z rabarbaru nie będzie miała więcej niż trzydzieści kilka procent mocy, a taką najbardziej smakuje paniom.
Czytaj też: Natychmiastowa nalewka z rabarbaru
Rabarbar z wódką odstawiamy jeszcze na około sześć tygodni. Można też ten czas przedłużyć - rabarbar akurat można macerować dłużej. Gdy zdecydujemy się na degustacje płyn zlewamy i filtrujemy. Z rabarbaru robimy ciasto.
Nalewka z rabarbaru według tego przepisu nadaje się do picia niemal natychmiast po przelaniu do butelek. Najlepiej smakuje schłodzona.