Śledzie

piątek, 26 kwietnia 2019

Nalewka z rabarbaru czyli rabarbarówka dla pań

Nalewka z rabarbaru, czyli rabarbarowa albo rabarbarówka. Wszystkie nazwy znaczą to samo i określają zrobioną nalewkę z rabarbaru. Wiele osób przyznaje, że nie wpada im do głowy, że rabarbar nadaje się na nalewkę. A jednak warto spróbować, pamiętając jednak, że podany przepis na nalewkę z rabarbaru nie daje mocnego trunku.

Fot. Fotolia.com
Musimy więc zgromadzić:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 l wódki
  • 200 g cukru
Rabarbar  trzeba dobrze umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Trzymamy go tak przez kilka dni codziennie wstrząsając, aż cukier się rozpuści a rabarbar puści sok.

Dopiero teraz można dolać wódki. Ponieważ soku  trochę się uzbierało najlepiej wykorzystać dobrą wódkę o mocy 45%. (Pamiętajmy, że z kiepskich składników nie otrzymamy dobrych nalewek). Gotowa nalewka z rabarbaru nie będzie miała więcej niż trzydzieści kilka procent mocy, a taką najbardziej smakuje paniom.

               Czytaj też: Natychmiastowa nalewka z rabarbaru

Rabarbar z wódką odstawiamy jeszcze na około sześć tygodni. Można też ten czas przedłużyć - rabarbar akurat można macerować dłużej. Gdy zdecydujemy się na degustacje płyn zlewamy i filtrujemy. Z rabarbaru robimy ciasto.

Nalewka z rabarbaru według tego przepisu nadaje się do picia niemal natychmiast po przelaniu do butelek. Najlepiej smakuje schłodzona.


Jak ugotować szparagi

Gotowane szparagi mogą być wyśmienitym dodatkiem do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielną potrawę. Można polać je roztopionym masłem lub sosem - najpopularniejszym jest holenderski. Gotowanie szparagów jest bardzo proste.

Fot. Pixabay.com
Zanim zabierzemy się do dzieła warto przygotować:
  • 1 kg szparagów
  • 100 g masła
  • 1 łyżkę tartej bułki
  • cukier 
  • sól
Przed gotowaniem szparagi należy obrać. Zdrewniałe od spodu części trzeba odciąć i wyrzucić. Łatwiej je ugotujemy, gdy zwiążemy je w pęczki. Szparagi gotujemy w wodzie posolonej z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Idealnie, gdy mamy wysoki garnek tak, by czubki nieco wystawały nad wodę - są one delikatne i nie wymagają tak długiego gotowania. Białe szparagi gotujemy pod przykryciem około kwadransa, zielone - do 10 min.

Ugotowane szparagi wykładamy na półmisek, klasycznie czubkami do środka. Najłatwiej przygotować je polewając masłem z bułką tartą. W wypadku szparagów masło może być nieco przypalone.



Zapiekane udka kurczaka

Zapiekane udka z kurczaka to propozycja na smaczny i jednocześnie nietypowy obiad domowy. Przygotowanie kurczaka do zapiekania nie jest trudne a całe danie można wykonać w półtorej godziny. 

na talerzu zapieczone udka z kurczaka w towarzystwieczerwonych i zoltych warzyw
Fot. Shutterstock
Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanych udek kurczaka to:

  • 10 udek (kulek) kurczaka
  • 4 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • olej
  • sok z limonki lub cytryny
  • otarta skórka z limonki 
  • sól 
  • pieprz

Udka z kurczaka dobrze jest mocno posolić i zostawić na kilka godzin. Potem podsmażamy je krótko na patelni na oleju. Wystarczy, by zarumieniła się skórka.

Podsmażone udka wrzucamy na brytfankę uprzednio natłuszczoną olejem. Dokładamy sparzone i obrane ze skóry pomidory (najlepsze są malinowe) oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Dodajemy też cebulę. Wszystkie warzywa uprzednio kroimy w ósemki.

            Zobacz też: Rewelacyjny kurczak w ziołach

Główkę czosnku dzielimy na ząbki, ale ich nie obieramy. W ten sposób oddadzą one więcej aromatu. Czosnek, wraz z oregano, bazylią, wędzona i ostrą papryką wrzucamy do brytfanki. Całość solimy, pieprzymy i dodajemy dwie łyżki oleju. Dodajemy także sok z połowy cytryny lub limonki oraz otartą z nich skórkę. Całość dokładnie mieszamy, tak przyprawy były na każdym składniku.

Teraz brytfanka jest już gotowa by umieścić ja w piekarniku. Powinien on być rozgrzany do temperatury około 180 stop. C., a całość trzymamy w nim przez godzinę - aż udka będą miękkie.

W czasie zapiekania warto zadbać o to całość przemieszać, a gdy warzywa puszczą sok - polewać płynem. Brytfanki nie należy przykrywać.

Zapiekane udka z kurczaka idealnie smakują z białym pieczywem, ryżem lub kaszą.



Wiosenna nalewka z magnolii

Kiedy tylko rozkwitają magnolie warto pokusić się o przygotowanie nalewki. Wystarczy tylko trochę wina i wódki - przygotowywanie nalewki z magnolii nie jest trudne.



Do przyrządzenia nalewki z magnolii przede wszystkim musimy przygotować:

  • 1 kwiat magnolii
  • 1 laskę wanilii
  • 350 g cukru
  • 750 ml wina wytrawnego czerwonego
  • 400 ml wódki 45%.
Przygotowanie nalewki z magnolii zaczynamy od zerwania dorodnego kwiatu magnolii, jego umycia dokładnego i pokrojenia w cienkie paski. Wrzucamy je do słoja. Dodajemy do niego przekrojoną na pół laskę wanilii (pamiętajmy o pozbyciu się z niej pestek).

Całość zasypujemy cukrem, zalewamy winem i wódką (pamiętajmy o kolejności) i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-14 dni.

Gdy otworzymy słój kwiat magnolii i laskę wyrzucimy. Płyn dokładnie przefiltrujemy i wlejemy do butelek. Wyniesiemy je do magazynu nalewek dobrze opisane. Bo sięgnąć po nalewkę z magnolii warto dopiero po roku.

Ale smak wart jest tego czekania.


Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Do zrobienia nalewki z czarnego bzu nadają się nie tylko owoce, ale i kwiaty. Nalewka z kwiatów czarnego bzu przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym specyficzny zapach tego kwiatka.
fot. Pixabay.com
Do przygotowania nalewki z kwiatów czarnego bzu potrzebujemy:
  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 4 cytryny lub
  • 2 cytryny
  • 2 limonki,
  • 0,75 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
Do dużego słoja wkładamy kwiaty czarnego bzu (pozbawione zielonych elementów) przekładając je cienko skrojonymi i pozbawionymi pestek plastrami cytryny. Cytryny przed krojeniem należy dobrze umyć. Wtedy nie trzeba ich obierać ze skóry. Używamy do tego celu dwóch cytryn.

Całość zalewamy ostudzonym syropem cukrowym, tak by wszystkie warstwy znalazły się w płynie. Przykrywamy gazą i odstawiamy w jasne miejsce na około 7-10 dni.

               Czytaj też: Nalewka z czarnego bzu z koniakiem

Po tym czasie syrop zlewamy filtrując go przez gazę. Łączymy z sokiem wyciśniętym z cytryn lub limonek (w zależności którą opcję wybraliśmy. Jedna limonka zastępuje jedną cytrynę) i spirytusem.

Jeśli dysponujemy korzeniem arcydzięgla to możemy go dodać. Nie jest to jednak obowiązkowe, ale warto się o niego postarać.

Ten nalew odstawiamy na dwa tygodnie (do miesiąca), co kilka dni potrząsając naczyniem. Następnie zlewamy, dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek.

Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najmniej na miesiąc, a najlepiej na pół roku.