Śledzie

piątek, 26 kwietnia 2019

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Do zrobienia nalewki z czarnego bzu nadają się nie tylko owoce, ale i kwiaty. Nalewka z kwiatów czarnego bzu przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym specyficzny zapach tego kwiatka.
fot. Pixabay.com
Do przygotowania nalewki z kwiatów czarnego bzu potrzebujemy:
  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 4 cytryny lub
  • 2 cytryny
  • 2 limonki,
  • 0,75 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
Do dużego słoja wkładamy kwiaty czarnego bzu (pozbawione zielonych elementów) przekładając je cienko skrojonymi i pozbawionymi pestek plastrami cytryny. Cytryny przed krojeniem należy dobrze umyć. Wtedy nie trzeba ich obierać ze skóry. Używamy do tego celu dwóch cytryn.

Całość zalewamy ostudzonym syropem cukrowym, tak by wszystkie warstwy znalazły się w płynie. Przykrywamy gazą i odstawiamy w jasne miejsce na około 7-10 dni.

               Czytaj też: Nalewka z czarnego bzu z koniakiem

Po tym czasie syrop zlewamy filtrując go przez gazę. Łączymy z sokiem wyciśniętym z cytryn lub limonek (w zależności którą opcję wybraliśmy. Jedna limonka zastępuje jedną cytrynę) i spirytusem.

Jeśli dysponujemy korzeniem arcydzięgla to możemy go dodać. Nie jest to jednak obowiązkowe, ale warto się o niego postarać.

Ten nalew odstawiamy na dwa tygodnie (do miesiąca), co kilka dni potrząsając naczyniem. Następnie zlewamy, dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek.

Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najmniej na miesiąc, a najlepiej na pół roku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz