W obecnych czasach kiszenie jest bardzo modne. Kisić można wiele warzyw. Nie tylko tradycyjne ogórki i kapustę. Tutaj podam przepis na kiszoną rzodkiewkę.
Fot. Pixabay.com
Do ukiszenia rzodkiewki potrzeba:
pęczka rzodkiewki
2-3 ząbki czosnku
koper (taki jak do ogórków)
sól kamienną
wodę
W miarę zdobywania doświadczenia w kiszeniu rzodkiewki można dodawać również inne przyprawy. Od ziela angielskiego poczynając po chili lub bardziej oryginalne przyprawy. Na kiszenie należy wybrać zdrową i jędrną rzodkiew. Zdrewniała będzie po prostu niesmaczna. Rzodkiewkę dokładnie myjemy, obcinamy ogonki i dokładnie myjemy. Nie musimy wybierać rzodkwi czerwonej - może to być pokrojona biała. Zobacz też: Jak zrobić dobre ogórki kiszone W tym czasie zagotowujemy wodę i dodajemy do niej sól. Wody powinno być tyle by przykryła rzodkiewkę w naczyniu w którym ją umieścimy. A kisić jest najlepiej w kamionce lub szklanym słoju. Na każdy litr zagotowanej wody należy użyć jedną łyżkę soli. Nie powinna to być płaska łyżka, ale i nie ma co przesadzać z dużym czubem. Do słoja wkładamy baldachimy kopru – mogą być z łodygami. Wrzucamy obrany czosnek i rzodkiewkę i zalewamy wszystko ciepła wodą z solą. Musimy też zadbać o obciążenie, tak by rzodkiewka nie wypływała. Jeśli kiszonkę przygotowaliśmy w słoju to już następnego dnia zauważymy ciekawe zjawisko. Otóż rzodkiewka będzie się stawała coraz bardziej biała. Natomiast solanka powoli będzie zmieniać swój kolor na… czerwony. Rzodkiewki będą ukiszone mniej więcej po trzech dniach. Można je przetrzymać dłużej, ale nie warto powyżej tygodnia. Ukiszone rzodkiewki trzymamy w zakręconym słoju w chłodnym miejscu lub lodówce.
Nalewka rabarbarowa to jedna z pierwszych nalewek, którą ze świeżych zbiorów można przygotowywać wiosną. Nalewka rabarbarowa zrobiona według tego przepisu nadaje się do spożycia już dnia następnego.
Fot. Fotolia.com
Wystarczy tylko mieć:
1 l soku z rabarbaru
1 l spirytusu
1 szklankę płynnego miodu (ok. 320 g)
Przygotowanie tej nalewki jest banalnie proste. Do słoja wlewamy świeżo wyciśnięty sok z rabarbaru. Do tego samego słoja powoli, ciągle mieszając, dodajemy miód i spirytus. Najlepiej robić to na przemian - trochę spirytusu, trochę miodu. Gdy się upewnimy, że miód się całkowicie rozpuścił to słój zamykamy i wstawiamy do lodówki na dobę. Po upływie tego czasu słojem mocno wstrząsamy a jego zawartość przelewamy do butelek. Tak przygotowanej nalewki rabarbarowej nie musimy filtrować. Warto natomiast pamiętać, że nalewka rabarbarowa najlepiej smakuje gdy jest schłodzona.
Nalewka z młodych pędów sosny zrobiona na winie ma właściwości wybitnie lecznicze. W przeciwieństwie do nalewki sosnowej na bazie spirytusu tę "winną" pijamy w niewielkich ilościach.
Fot.Pixabay.com
Do przygotowania nalewki sosnowej potrzeba:
100 g świeżo zebranych pączków sosny
1 l białego wina
Przygotowanie tej nalewki jest bardzo proste. Świeżo zebrane, najlepiej wczesną wiosną, pąki sosny umieszczamy w słoju i zalewamy winem. Słój odstawiamy na dwa tygodnie. Zobacz też:Nalewka z pędów sosny na spirytusie Po tym czasie nastaw filtrujemy. Najlepiej jest przelać go przez sito wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą. Klarowny przelewamy do butelek. Jak twierdzą specjaliści od medycyny ludowej tak przygotowaną nalewkę sosnową możemy zastosować na zaburzenia przemiany materii. W celu zwalczenia dolegliwości spożywamy dziennie trzy niewielkie kieliszki po jedzeniu (po jednym po śniadaniu, obiedzie i kolacji).
Czosnek niedźwiedzi rośnie wiosną i wtedy właśnie mamy okazję go zagospodarować. Ponieważ po ususzeniu traci swoje właściwości, najlepiej przechowywać go robiąc nalewkę z czosnku niedźwiedziego.
Fot. Fotolia.com
Do przygotowania nalewki na czosnku niedźwiedzin potrzebujemy:
liści czosnku niedźwiedziego
wódki
Czosnek niedźwiedzi ma te wszystkie właściwości co doskonale nam znany czosnek pospolity. Nie występuje w postaci główek czy ząbków, ale w kuchni używamy jego liści. Musimy ich nazbierać (lub kupić) tyle, by wypełnić półlitrową butelkę po samą szyjkę. Zobacz też:Nalewka czosnkowa na grypę i przeziębienie Liście zalewamy wódką po samą zakrętkę. Teraz butelkę odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie liście wyjmujemy. A nalewkę na czosnku niedźwiedzim stosujemy w celach leczniczych zażywając po 10 do 15 kropli rozcieńczonych wodą cztery razy dziennie. Czosnek niedźwiedzi zwany też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic ma wiele właściwości leczniczych. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, pomaga zwalczać bakterie, grzyby i pasożyty.