Śledzie

środa, 24 kwietnia 2019

Nalewka na czosnku niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi rośnie wiosną i wtedy właśnie mamy okazję go zagospodarować. Ponieważ po ususzeniu traci swoje właściwości, najlepiej przechowywać go robiąc nalewkę z czosnku niedźwiedziego.

rosnace w ogordzie liscie czosnku niedzwiedziego kwitnace bialymi kwiatami
Fot. Fotolia.com

Do przygotowania nalewki na czosnku niedźwiedzin potrzebujemy:

  • liści czosnku niedźwiedziego
  • wódki
Czosnek niedźwiedzi ma te wszystkie właściwości co doskonale nam znany czosnek pospolity. Nie występuje w postaci główek czy ząbków, ale w kuchni używamy jego liści. Musimy ich nazbierać (lub kupić) tyle, by wypełnić półlitrową butelkę po samą szyjkę.

               Zobacz też: Nalewka czosnkowa na grypę i przeziębienie

Liście zalewamy wódką po samą zakrętkę. Teraz butelkę odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie liście wyjmujemy. A nalewkę na czosnku niedźwiedzim stosujemy w celach leczniczych zażywając po 10 do 15 kropli rozcieńczonych wodą cztery razy dziennie.

Czosnek niedźwiedzi zwany też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic ma wiele właściwości leczniczych. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, pomaga zwalczać bakterie, grzyby i pasożyty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz