Śledzie

czwartek, 21 listopada 2019

Surówka z pieczonych buraków z jabłkiem

Buraki warto upiec zawsze, gdy rozgrzewamy piekarnik robiąc ciasto lub pieczeń. Surówkę z pieczonych buraków z jabłkiem i cebulą przygotowuje się szybko, oferując smaczny i zdrowy posiłek.

na dwoch miseczkach umieszczono salatke ze startego buraka
Fot. congerdesign


Do przygotowania surówki z pieczonych buraków potrzeba:

  • 1 kg buraków
  • 1 duża cebula
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pamiętajmy, że w trakcie pieczenia buraki sporo tracą na wadze, więc musimy ich kupić znacznie więcej niż się wydaje, że jest to potrzebne.

Czytaj też: Jak upiec buraki

Cebule (w tej surówce dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje czerwona cebula) siekamy na drobne cząstki. Na tej samej tarce z dużymi oczkami, na której tarliśmy buraki, trzemy też obrane jabłko.

Wszystkie te składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy nieco cukru i ze dwie łyżki oliwy (ewentualnie oleju rzepakowego). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I jeszcze raz mieszamy.

Zobacz też: W plastrach pieczone ziemniaki

Tak przygotowaną surówkę trzeba teraz odstawić na co najmniej dwie godziny, by smaki dokładnie się przegryzły. Najlepiej jednak smakuje ona dnia następnego o czym warto pamiętać planując posiłki.

Surówkę z pieczonych buraków można podawać przystrojoną pietruszką, lubczykiem, posypaną posiekanymi orzechami i z plastrami cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz