Śledzie

piątek, 29 listopada 2019

Śledź w bułce

Śledź w bułce to potrawa absolutnie fenomenalna, bardzo łatwa do kupienia nad morzem. Niestety nie w Polsce, a w Niemczech na wyspie Rugia. Ale łatwo można zrobić taką kanapkę samemu.

na pierwszym planie widac kawal matiasa sledziowego z sałata i cebula podany w bulce.
Fot. Pan Piter


Do przygotowania śledzia w bułce potrzebne są:


  • bułka
  • matias śledziowy
  • majonez
  • cebula
  • sałata

Prawda, że składniki proste? I aż się dziwić, że nad naszym morzem to jakiś wyszukany rarytas. Budkę oferującą taki rarytas widziałem tylko w Ustce w porcie. Spróbowałem i się nie zawiodłem. 

Zobacz też: Śledzie marynowane z koprem w soku cytrynowym

Podany przepis, mimo że taki prosty, może mieć wiele, wiele odmian. Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy. Bułka przecież może być pszenna, żytnia, razowa... Każda się nadaje, więc warto wykorzystać tą, którą najbardziej lubimy. 

O matiasach to wiadomo. Mogą to być takie wyjęte prosto z marynaty. Mogą być przygotowane jako wiejskie, korzenne, holenderskie, szwedzkie, octowe, z oleju i inne. Każdy się nadaje, że świadomością, że i finalny produkt będzie miał za każdym razem inny smak.

Czytaj też: Śledzie w zalewie octowo-cebulowej


na talerzu bulka z salata, matiasem i cebula
Fot. Matthias Lipinski 
Podobnie cebula. Może to tej kanapce znaleźć się cebula zwykła, może być cukrowa, szalotka lub czerwona. Czyli na mniej lub bardziej cebulowo. Ja preferuje cukrową, ale ona nie jest dostępna przez cały rok. 

Również sałata za każdym razem może być podana inna. Również pasuje każda. Tak samo jak używamy do kanapki ulubionego majonezu. 


Sposób przygotowania

jest bardzo prosty. Bułkę przekrawamy na pół, ale uważnie by nie rozkroić jej całkiem. Dobrze, by w jednym końcu bułka się trzymała.

Obie części smarujemy majonezem i dodajemy nieco drobno skrojonej cebuli. Układamy sałatę, matiasa i posypujemy znów cebulą. I całość gotowa. 

W czasie jedzenia trzeba tylko uważać, by się nie pobrudzić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz