Śledzie

piątek, 29 listopada 2019

Tost z pieczarkami i papryką

Kiedyś tosty były tylko w barach. Jeden z nich prowadziła była nauczycielka chemii z mojego ogólniaka. I podając je z papryką powodowała, że były najsmaczniejsze w całym mieście.

na jasnym tle ulozony tost z kwadratowego pieczywa
Fot. Giorgio Giorgi

Podpatrzyłem pomysł. Prosty i szybki w wykonaniu. Najpierw trzeba pozbierać tylko składniki:


  • chleb tostowy
  • pieczarki
  • szynka - najlepsza mielonka tyrolska
  • żółty ser, ciągnący
  • papryka konserwowana pepperoni
  • trochę masła

Tościarnie budki z zapiekankami z pieczarkami kiedyś królowały na ulicach. Potem wyparły je pizzerie i kebaby. Teraz modne są burgerownie. Ale dobry tost jest dobry, bo to jest dobry tost.

Tosty przygotowuje się szybko i nawet posiadania tostownicy nie jest konieczne. Całość można przypiec na patelni obciążając chleb zwykła pokrywką od garnka. 

Zobacz też: Jak upiec chleb z mąki pszennej

W przypadku tostów bardzo wiele zależy od pieczywa jakie wybierzemy. Wiele producentów przygotowuje specjalne, kwadratowe kromki chleba tostowego.Teraz w handlu jest tego sporo, więc każdy może wybrać co lubi najbardziej: pszenne, zbożowe, ziarniste itp. 

Klasyczny tost składa się z dwóch kromek złożonych na kanapkę. W środku znajduje się ser i szynka, pieczarki. Całość jest zapiekana. Na talerzu obowiązkowy jest też domowy keczup, najlepiej wykonany samemu, co też nie jest trudne. 

Masłem możemy, ale nie jest to obowiązkowe, posmarować obie kromki chleba. Kładziemy na nie pieczarki, które wcześniej - pokrojone - podsmażyliśmy na maśle. Kładziemy na to plasterek szynki i żółty ser. Jeśli nie lubimy, by podgrzany ser się ciągnął, możemy go uprzednio zetrzeć na grubej tarce. 

Żółty ser można zastąpić serkiem pleśniowym. 

Czytaj też: Jak samemu przygotować kebab

Przygotowany tost wkładamy do rozgrzanego tostera na 3-4 minuty.

Jest jeszcze jedna odmiana robienia tego typu tostów. Na talerzu najpierw musimy rozbełtać surowe jajko, a potem maczać w nim chleb tostowy z wewnętrznej strony. I dopiero na to układać pozostałe produkty.

Gotowe tosty podajemy z papryką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz