Śledzie

czwartek, 7 listopada 2019

Jak zrobić kruszon

Kruszon był bardzo popularnym napojem na przełomie XIX i XX wieku. Jest to po prostu koktajl alkoholowy zrobiony na bazie białego wina, owoców i lodów. Działa orzeźwiająco.

Fot. Element5 Digital 

Do przygotowania kruszonu potrzebujemy:


  • 2 butelek białego, wytrawnego wina
  • 0,5 l zmrożonej wody gazowanej
  • 3 pomarańczy
  • 3 brzoskwiń
  • 5 moreli
  • cytryna
  • 0,25 kg cukru
  • 8 kostek lodu

Wszystkie owoce musimy dokładnie umyć. Przygotowanie kruszonu zaczniemy od obrania pomarańczy. Dokładnie oczyszczamy je z białej błonki i kroimy w plastry. Morele i brzoskwinie kroimy w ósemki, pestki oczywiście wyrzucając. Obrane i pokrojone owoce wrzucamy do szklanej wazy (to jest odpowiednie naczynie na podanie kruszonu). Lekko je ugniatamy i mieszamy.

Zobacz też: Nalewka morelowa na winie

Teraz wazę wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Owoce, pod wpływem cukru, puszczą sok. Przez to gotowy kruszon będzie miał zdecydowanie owocowy smak. 

Po wyjęciu wazy z lodówki wyciskamy do niej jeszcze sok z cytryny. Następnie wlewamy do niej schłodzone wino i wodę. Dodajemy kilka kostek lodu i mieszamy jeszcze raz.

Czytaj także: Jak przygotować likier Kahlua

Idealnie jest, jeśli szklaną wazę z kruszonem możemy postawić w większym naczyniu wypełnionym lodem, ale nie jest to obowiązkowe. Kruszon nalewamy do szklanek chochlą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz