Zupę z cukinii przygotowuje się łatwo i szybko. Latem, kiedy cukinii jest pod dostatkiem i kosztuje grosze, warto rodzinę uraczyć takim daniem, które nie zawiera za dużo kalorii ani nie kosztuje dużo pieniędzy. Zupa, którą łatwo przerobić na krem, jest lekka i aromatyczna.
Do przygotowania zupy z cukinii potrzebne nam będą:
- 3 niewielkie cukinie
- 3 niewielkie cebule
- 3 niewielkie marchewki
- 1 l wywaru
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz
Zupę z cukinii można przygotować na kilka sposobów. Wszystko zależy
od naszych preferencji i… tego co akurat mamy w lodówce. Sporo zależy od
bulionu. Ja do tego przepisu najbardziej lubię bulion wołowy. Ale z powodzeniem
danie wyjdzie gdy użyjemy buliony drobiowego lub czysto warzywnego. Zwłaszcza
ta ostatnia wersja może zaciekawić tych, którzy niechętnie spożywają mięso.
Wykonanie
Zrobienie zupy z cukinii jest
tak proste, że aż się nie chce wierzyć. Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w
kostkę. Cebule kroimy w piórka i delikatnie szklimy na patelni. Można również
na tej samej patelni delikatnie podsmażyć cukinię, co podbija nieco smak. Marchewkę
dobrze jest zetrzeć na tarce w talarki. Jeśli lubimy, to również możemy ją
wrzucić najpierw na patelnię, by się trochę podsmażyła.
Zobacz też: Tarator - zupa na upały
Zobacz też: Tarator - zupa na upały
Cukinię, marchewkę i cebulę
wrzucamy do garnka w którym znajduje się już wywar. Jeśli nie mamy takiego
przygotowanego samodzielnie, to można od biedy użyć kostek rosołowych, ale tej
opcji raczej nie polecam. Do całości dodajemy też ziele angielskie i liście laurowe.
Dobrze jest też polać bulionem patelnię, na której podsmażaliśmy warzywa. Ta
operacja pozwoli nam na odzyskanie tego smaku i aromatu, który został po
smażeniu. Wielu kucharzy określa to mianem „tego co najlepsze”.
Wszystko to gotujemy do
miękkości, czyli około 15-10 min. Doprawiamy i... gotowe. Jeśli nie chcemy
podawać zupy w klasycznej postaci, to przy pomocy miksera możemy ją przerobić
na krem. Do kremu podawać można grzanki natarte czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz