Śledzie

poniedziałek, 3 czerwca 2019

Nalewka z truskawek z rumem

Oprócz prostego przepisu na nalewkę z truskawek można pokusić się o sposób troszkę bardziej skomplikowany. Napracujemy się przy nalewce nieco bardziej, ale za to uzyskamy nowy smak. Moim zdaniem warto.


szklanka nalewki truskawek z owocami, a obok przecięte na pol truskawki
Fot. Fotolia.com

Do przygotowania tego przepisu potrzebujemy:


  • 2 kg truskawek
  • 75 dag cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l białego rumu
  • gałązkę mięty
  • limonkę
  • chili

Przepisów na nalewkę z truskawek jest dużo. Owoce te lubią towarzystwo innych alkoholi niż wódka i spirytus. Pyszną nalewkę truskawkową można zrobić z winem używając wina białego i wytrawnego. Nie żałując gałki muszkatołowej, cynamonu czy goździków można zrobić nalewkę truskawkową o smaku korzennym.  My zrobimy eksperyment i do truskawek dodamy rumu.

Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekrawamy na pół i wsypujemy do dużego słoja. Zasypujemy cukrem. Można taką ilością jak podana w przepisie, ale gdy dodamy go mniej będziemy mieli mniej słodki trunek.

             Czytaj też: Nalewka z truskawek z miodem

Truskawki z cukrem odstawiamy na trzy dni aż puszczą sok. Warto kilka razy dziennie potrząsać tym słojem, jest szansa że cukier się rozpuści.

Po tym czasie wrzucamy do słoika gałązkę mięty, dwa lub trzy plastry limonki i szczyptę chili. Zalewamy spirytusem. Truskawki z alkoholem powinny postać około 10 dni. Nie zapomnijmy o potrząsaniu słojem.

Następnie odcedzamy nastaw od owoców i umieszczamy go w innym naczyniu. Truskawki zalewamy białym rumem i odstawiamy na dwa tygodnie.

Po tym czasie owoce (dobrze odciśnięte) wyrzucamy i mieszamy oba nastawy. Filtrujemy i po małej degustacji przelewamy do butelek.

Na większą degustację musimy poczekać co najmniej pół roku.


1 komentarz: