Przygotowanie zupy cebulowej nie jest trudne ani skomplikowane. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki i takie danie może przygotować nawet osoba mało obeznana w kuchni. Zupa jest małokaloryczna, za to bardzo pożywna.
W sumie warto się zaopatrzyć w następujące produkty:
- 0,75 bulionu
- 3-4 spore cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,2 l wina
- olej rzepakowy
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- ser typu parmezan lub
- ser pleśniowy
Zupa cebulowa to potrawa z kuchni francuskiej. Jej bazą jest
bulion warzywno-mięsny, lub – jeśli ktoś
nie lubi mięsa – czysto warzywny. Tutaj znajdziesz przepis na bulion warzywny po francusku. Dodatkiem jest smażona cebula. Zupa ta wspaniale
smakuje w słotne i chłodniejsze dni bo wtedy też świetnie rozgrzewa nasz
organizm.
Bulion zrobić nie problem, cebula jest relatywnie tania. Po prostym połączeniu
dostaniemy wykwintną i sytą zupę cebulową, którą można serwować bez żadnych
okazji.
Najtrudniejsza sprawa, to przygotowanie cebuli, czyli
podstawowego składnika zupy cebulowej. Obraną kroimy w plastry lub piórka.
Razem z pogniecionym czosnkiem wrzucamy na patelnię na której wcześniej
rozgrzaliśmy kilka łyżek oleju.
Cebule smażymy aż mocno się przyrumieni a nawet zacznie mieć
brązowy kolor. Zwiększamy ogień i zalewamy winem. Powinno ono być białe i
wytrawne. Jeśli brak białego to można użyć czerwonego, ale ze świadomością, że
dość znacznie zmieniamy smak i wygląd serwowanego dania.
Smażymy tak długo, aż wino odparuje. Po przerzuceniu cebuli
do garnka patelnie "płuczemy" niewielką ilością bulionu zbierając z
niej cały aromat, który się zupie cebulowej przyda. Zalewamy cebule i gotujemy
doprawiając ziołami, solą i pieprzem.
Zobacz też: Jak usmażyć dobrą cebulę do wątróbki
Jeśli dysponujemy naczyniami żaroodpornymi to zupę możemy
podać w następujący sposób. Wlewamy ją do tych naczyń, na wierzch układamy
kromki bagietki, które wcześniej możemy natrzeć ząbkiem czosnku, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200
stop C. na około 10-15 min aż ser się roztopi. Jeśli nie mamy odpowiednich
naczyń, to zupę wlewamy do normalnych, ale wcześniej musimy podgrzać w
piekarniku grzanki. Na wierz miseczek wykładamy je tuż przed podaniem na stół.
Zupę cebulową podajemy z parmezanem w ilości mniej więcej
dwie łyżeczki na talerz. Parmezan można zastąpić pokruszonym serem pleśniowym.
Obowiązkowe do zupy są również posypane startym serem grzanki z pieczywa
pszenicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz