Śledzie

poniedziałek, 6 maja 2019

Korzenny śledź w oleju

Podany tu przepis na śledzie korzenne jest idealnym przepisem dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować i szukają własnych smaków. Zanim jednak do tego dojdzie od czegoś trzeba zacząć.

jak przygotować matiasy, jak przyrządzić śledzie, jakie przyprawy do śledzia, matiasy śledziowe, śledź korzenny,
Fot. Fotolia.com

Zbierzmy więc składniki potrzebne do przygotowania śledzia w oleju:

  • 1 kg matiasów śledziowych
  • 400 ml mleka
  • 400 ml oleju
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 10 ziaren pieprzu
Matiasy śledziowe moczymy w wodzie a gdy jeszcze są troszkę za słone zalewamy mlekiem. Śledzie zalane mlekiem powinny być przez minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu z mleka płuczemy jeszcze raz wodą i suszymy w papierowym ręczniku. Na koniec kroimy je na 2-3 cm kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W najprostszej wersji w słoju warstwowo układamy cebulę śledzie i przyprawy, a całość zalewamy olejem.

Warto jednak popróbować i wzbogacić ten smak. Można do słoja dodać kilka łyżek octu winnego, białego wina lub soku z cytryny. Można tez zrobić eksperymenty z ziołami, goździkami, większą ilością liści laurowych czy mielonego ziela angielskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz