Śledzie

wtorek, 7 maja 2019

Jak używać ziół czyli do jakiej potrawy jaka przyprawa

Do jakich potraw jakich można używać przypraw i ziół? To częste pytanie dla gotujących okazjonalnie. Poniżej podajemy kilka najbardziej popularnych przypraw podając przykłady ich zastosowanie. Smacznego!

do jakiej  potrawy przyprawy, jak przyprawiać, jakie zioła do potraw, kiedy używać jakich ziół, przyprawy, zioła,
Fot. Pixabay.com

Bazylia

Można ją dodawać do wszystkich dań warzywnych, a zwłaszcza pomidorów, kapusty, bobu, ogórków konserwowych, sera, masła, omletów i makaronów.bazylia

Cząber 

Dodawany jest  do grzybów, sałatek mięsnych i ziemniaczanych oraz dań rybnych.

Estragon

Używany oszczędnie, zwłaszcza suszony o bardzo intensywnym aromacie - zupa mięsna, jarzynowa, kartoflanka;  sałatki jarzynowe i drobiowe, duszone ryby słodkowodne, cielęcina, jagnięcina, wątróbka smażona, steki i kotlety, kurczak, ragout, młody groszek, marchew, szparagi

Gałka muszkatołowa 

Przyprawiamy nią wszystkie zupy kremowe o smaku korzennym, bulion, nie podprawiane zupy jarzynowe, jasne sosy np. ziołowy, holenderski, zielony, ryby gotowane, pasztety, dania z cielęciny, ragout z drobiu i dziczyzny, kalafior, brukselka, czerwona kapusta, szpinak, botwinka.

Imbir

Uwielbiany jest przez zupy owocowe, z warzyw strączkowych, sałatki z drobiu, ryżu, naleśniki, dania z mięsa mielonego, ragout cielęce, wątroba, marchew, szpinak, biała fasola, por, grzyby, ogórki marynowane.

Jałowiec

Dodawany jest do mięs (zwłaszcza tłustych jak np. wieprzowina, baranina) i dziczyzny oraz dyni, kapusty kwaszonej czy czerwonej.

Kardamon

Stosujemy gdzy przygotowujemy rosół, zupy owocowe, sosy owocowe, naleśniki, słodkie ciasta smażone, wywar z ryb, pasztety, ciasto z mięsem mielonym, rogout z jagnięciny, królik, marynaty do dziczyzny, warzywa strączkowe.

Kminek 

Wykorzystywany jest do wytrawnych wypieków (np. chleba), kapusty (również kiszonej), oraz do ziemniaków.

Kurkuma

Wzbogaci smak sałatki ze skorupiakami lub rybą, jajecznica, ryba z curry, pikle, marynaty.

Liść laurowy 

Suszony lub świeży doda aromatu potrawom z ryb, drobiu, dziczyzny, różnych gulaszów warzywnych, marynat, pasztetu i rosołu.

Lubczyk 

Dodawany w ostatniej chwili do dań typu kartoflanka, zupy z warzyw strączkowych i jarzynowe, rosół, sosy pieczeniowe i ziołowe, sałata zielona i mieszana, ryby smażone, wywar z ryby, gotowana wołowina i cielęcina, pieczeń duszona, ragout, kurczak gotowany, podroby z gęsi, ragout z drobiu, szpinak, botwinka, marchew, potrawy z ryżu, zaprawy do grzybów i warzyw w occie.

Majeranek 

Wyśmienity jest do zawiesistych zup, grzybów, pieczonego mięsa sosów i potraw z grochu.

Oregano

Dodajemy w małych ilościach do potraw takich jak bulion, zupa pomidorowa, sosy: pomidorowy, ziołowy, do sałatek i mięsa mielonego, sałatka z fasoli, pomidorów, zielonej sałaty, duszone ryby morskie, dania mięsne i duszone z wieprzowiny i  wołowiny, cielęciny i jagnięciny, klopsy, farsze z mięsa mielonego, dzikie ptactwo, papryka, pomidory, bakłażany, cukinia, cebula, warzywa strączkowe, pizza.

Rozmaryn

Jest niezastąpiony jako przyprawa do pieczonej wołowiny i cielęciny, a także drobiu, zup jarzynowych, potraw z warzyw i do twarogu.

Szafran 

Droga przyprawa używana do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak.

Szałwia 

To przyprawa o wielu zastosowaniach i dodawana do takich dań jak bulion, zupa z węgorza, sos ziołowy i do sałatek, sałatki z rybą, drobiem, pomidorami i ogórkami, omlety, zapiekanki, węgorz pieczony, śledź, tłuste ryby, pieczeń wieprzowa, cielęca, baranina, sznycel wieprzowy, pieczona szynka wątroba, tłusty pieczony drób, dziki drób, groch, fasola, pomidory, cebula, marchew, dania zbożowe, knedle, quiche z pomidorów i porów, dania z ziemniaków.

Tymianek 

Obowiązkowa przyprawa do grzybów i pieczarek a także dodawana do pieczonych ziemniaków, jajecznicy, farszów mięsnych, smażonych ryb,  zawiesistych zup z warzyw strączkowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz