Śledzie

poniedziałek, 6 maja 2019

5 zasad przygotowania dobrego bulionu

Tajemnica gotowania dobrego bulionu leży w szczegółach. Niby ugotować bulion potrafi każdy, ale nie każdy ugotowany bulion smakuje wybornie. Dlatego zebrałem kilka rad by ułatwić ugotowanie smacznego bulionu, podstawy zup.


bulion, jak zrobić dobry bulion, jak ugotować bulion, ile gotowac bulion,
Fot. Pixabay.com


Kości

Bulion przygotowujemy na kościach. Mięso, które się na nich znajduje, to tylko dodatek. Kości, drobiowe, cielęce, wieprzowe, warto przed przygotowaniem bulionu upiec w piekarniku. Gdy nie mamy na to czasu lub robimy małe ilości bulionu to z tego etapu można zrezygnować.

Warzywa

Drugim elementem każdego bulionu są warzywa. Zanim wrzucimy je do garnka warto je obrać (warzywa traktują swoją skórę jak pancerz obronny i pozbawione go szybciej oddadzą aromat). Tak samo należy je przekroić wzdłuż - zwiększymy wtedy powierzchnię przez którą warzywa oddadzą nam aromat. Dla bulionu podstawą jest seler, por, korzeń pietruszki, marchewka. Dobrze jest też dodać świeżego lubczyku, liści kapusty, zielonej pietruszki a nawet kopru. Niezbędna jest też

Cebula

Cebulę można podsmażyć na ogniu, albo nie. Warto ją jednak naciąć, by ułatwić wydostanie się aromatów z wnętrza cebuli. W główkę warto też wbić dwa, trzy goździki. Poprawią one aromat całego bulionu. Na litr wody w garnku powinna przypadać jedna cebula. Jeśli główki nie obierzemy z łupiny bulion zyska ładny, złoty kolor.

Woda

Bulion należy gotować w dużym garnku na wolnym ogniu. W warunkach domowych dobry bulion gotujemy przez 5-7 godzin. Dlatego też wody do garnka nalewamy tyle, by nie trzeba było dolewać wody w trakcie gotowania. Taka dolewka psuje nam całą robotę. Garnek należy postawić na małym ogniu, tak by jego zawartość nie bulgotała intensywnie a jedynie delikatnie pyrkała.


UWAGA - bulion gotujemy bez przykrycia!


Sól

Ponieważ bulion jest podstawą do dalszego przygotowania potraw mówi się o tym, że nie należy go solić. To prawda - jeśli chodzi o smak bulion powinien być niedosolony. Jednak na samym początku gotowania należy do garnka wsypać dużą szczyptę soli. Bulion będzie bardziej aromatyczny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz