Śledzie

wtorek, 30 kwietnia 2019

Szparagi zapiekane

Bardzo ważną rzeczą przy przygotowywaniu szparagów, nawet do zapiekania, jest ich dokładne obranie. Nawet zielone, wbrew potocznej opinii należy obrać, z tym że nie całe. Bez skrupułów należy też pozbyć się twardych i zdrewniałych końcówek. Nawet mały kawałek zdrewniałego szparaga może nadać goryczkę całej potrawie.


zielone szparagi zawiniete w sciereczke nie traca swiezosci
Fot. Pixabay.com
Jeśli nie mamy pewności, czy dostatecznie dużo odkroiliśmy - warto szparaga spróbować. Nie ma co się obawiać. Na surowo są one również smaczne i wielu kucharzy przy obieraniu szparagów je podjada.

Do przygotowania zapiekanych szparagów trzeba przygotować:


  • 1 kg szparagów
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 dag masła
  • szklankę śmietanki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Obrane szparagi gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem cukru przez około 10 min. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku i układamy w ogniotrwałym naczyniu. Posypujemy utartym żółtym serem (polecam oscypek) okładamy kawałkami masła i zalewamy śmietanką rozmąconą z jajami.

Szparagi można też zapiekać w inny sposób. Bardzo smaczne są zawinięte z boczkiem i obłożone serem takim jak oscypek. Przepis jak je przyrządzić znajdziemy w tym miejscu.

Do piekarnika rozgrzanego do 200 stop. przykryte wkładamy na kwadrans. Potem można je już tylko wyłożyć na talerze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz