Blog z opisami kuchennych przygód - zarówno przy tradycyjnym gotowaniu jak i przy robieniu nalewek.
Śledzie
▼
wtorek, 30 kwietnia 2019
Młoda kapusta duszona
Młode warzywa kuszą nas by je włożyć do garnka. A nie da się ukryć, że potrawy z młodej kapusty smakują wiosną całkiem inaczej niż o innej porze roku.
Fot. Pixabay.com
Dlatego też proponuję młodą kapustę duszoną razem z pomidorami. Składników wielu nie trzeba:
główka kapusty
trzy średnie pomidory
dwie cebule
koper
sól i pieprz
cukier
sok z połowy cytryny
łyżka masła
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka razem z masłem i odrobiną wody. Zaczynamy dusić. W tym czasie kroimy w piórka cebule i też wrzucamy do garnka. Solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i sok z cytryny. Pomidory obieramy ze skórki (lub używamy takich z puszki, ale całe są lepsze) i wrzucamy na krótko przed końcem duszenia się kapusty. Na samym końcu dodajemy poszatkowany koper i mieszamy. Cały czas pamiętamy o tym, że młoda kapusta dusi się szybko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz