Śledzie

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Z czego nalewki przygotowujemy w lipcu

Lipiec to dla prawdziwego miłośnika nalewek pracowity miesiąc.Ilość roślin, które można wykorzystać jest całkiem spora, więc trzeba tylko przygotować odpowiednie naczynia i alkohol. 



Fot. Fotolia.com

Orzechy włoskie, choć kojarzą się z jesienią, na nalewkę można już zrywać w lipcu. Najlepiej wtedy, kiedy są jeszcze miękkie i dają się przekroić nożem. Choć w różnych częściach kraju dojrzewają one w swoim czasie, to za datę zrywania zielonych orzechów włoskich przyjmuje się 20 lipca.

Lipiec to również ostatnia chwilka, by zająć się nastawem ratafii, nalewki z truskawek i nalewek z czereśni. Warto się zająć nimi na początku miesiąca, bo owoce szybko się kończą. Podobnie jak z nalewką z kwiatów lipy

               Zobacz też: Jakie nalewki robić w czerwcu

Działkowcy cieszą się, gdy w lipcu obrastają krzewy. Ich owoce można wykorzystać do zrobienia niezwykle smacznej nalewki agrestowej, niezastąpionej przy przeziębieniach nalewki malinowej i bardzo popularnych nalewek porzeczkowych. W tym ostatnim przypadku możemy mieć dylemat, czy lepiej zrobić nalewkę z czerwonej porzeczki czy może smorodinówkę, czyli nalewkę z porzeczki czarnej? 

Podobny dylemat możemy mieć gdy zapragniemy zrobić nalewkę z czeremchy. Lepsza będzie taka na koniaku, czy może wykorzystać do tego spirytus? 

Oprócz lipy i czereśni w lipcu warto jeszcze sięgnąć na drzewa po inne owoce. Wielu pasjonatów robienia nalewek zaczynało od przygotowywania nalewek z wiśni.  Wspaniałą nalewkę można też zrobić z wiśni, porzeczek i agrestu. 

Pod koniec miesiąca warto wdrapać się na drzewa po brzoskwinie oraz morele, które w przypadku słonecznego lata nabiorą już dostatecznie dużo aromatu. Powinny też pojawić się już pierwsze śliwki - renklody i niedoceniane mirabelki z których nalewki można przygotować na kilka sposobów.

Warto też zainteresować się ziołami. W lipcu możemy przygotować nalewkę z arcydzięgla. Kwitnie też lawenda. Bez trudu znajdziemy liście mięty i melisy oraz piołunu z którego przygotujemy trunek zwany absyntem

W lipcu warto też pomyśleć o przygotowaniu nalewki z czosnku. Co prawda można ją robić przez cały rok, ale w lipcu zbiera się czosnek i jest on najświeższy. Koniecznie też trzeba wybrać się do lasu po jagody, bo nalewki z jagód można przygotować na kilka sposobów.