Nalewkę z fig suszonych można praktycznie przygotowywać przez cały rok. Do największych zalet figowej należy to, że nie trzeba poświęcić dużo czasu na jej przygotowanie. Podany tu przepis na nalewkę fig na dobrą sprawę da się zrobić poświęcając w sumie niecałą godzinę.
Składniki nalewki fig suszonych:
- 0,5 kg fig
- 0,5 l spirytusu
- szklanka cukru
- woda
Prace zaczynamy od krojenia umytych fig w mniejsze kawałki. Następnie przekładamy je do rondla i zalewamy je połową szklanki wody. Na wolnym ogniu doprowadzamy figi do wrzenia i nieustannie mieszając doprowadzamy do zrobienia gęstej papki.
Czytaj też: Jak zrobić nalewkę ze świeżych fig
Wystudzone figi wsypujemy do słoja. Dolewamy spirytus, szklankę wody i mieszamy dokładnie. Słój zostawiamy w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Ale każdego dnia co najmniej raz trzeba nastaw zamieszać. Nie zapomnijmy też słoja dobrze zamknąć.
Potem czeka nas najbardziej niewdzięczna robota. Całość trzeba przefiltrować. Figi, które otrzymamy po zlaniu alkoholu warto przepłukać niewielką ilością wody - odzyskamy nieco procentów, spirytus którym figi zalaliśmy rozcieńczymy do mocy akceptowalnej przez większość społeczeństwa.