Sposobów na zrobienie kremu z dyni są zapewne dziesiątki. Tutaj proponuję dość niecodzienny przepis na aromatyczną zupę dyniową, choć sposób ten jest nieco pracochłonny.
Fot. congerdesign z Pixabay |
Do zrobienia kremu z dyni z piekarnika potrzeba nam:
- 1 kg dyni
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- koper włoski
- 200 ml soku pomarańczowego
- 0,5 l wody
- wódka anyżowa
- kostka warzywna
- sok z cytryny
- przyprawy
- śmietana
- natka pietruszki
Późnym latem, gdy na polach i działkach dojrzewają dynie koniecznie trzeba je wykorzystać. Możemy z nich robić przeróżne rzeczy. Marynować na słodko, zalewać alkoholem by zrobić znakomitą nalewkę dyniową, gotować z niej zupy.
Zupa, czy raczej krem, dyniowy, jest gęsty a głównym jego składnikiem jest dynia oczywiście. Natomiast smak nadają potrawie inne dodatki od czosnku i kopru zaczynając, a na mleczku kokosowym lub soku pomarańczowym kończąc. Oczywiście nie każdy przepis uwzględnia wszystkie dodatki, ale to dzięki temu ilość potraw z tego samego nawet produktu może być tak ogromna.
Wykonanie
Cebulę, czosnek, paprykę i koper włoski umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stop. C na około 30 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa obieramy z wierzchniej warstwy (skóry lub łupiny). W garnku podsmażamy na oliwie jedną cebule, dodajemy przyprawy, smażymy wszystko przez, chwile po czym dodajemy przygotowane, upieczone warzywa.Całość zalewamy 500 ml wody oraz 200 ml soku z pomarańczowego. Dodajemy śmietanę, kostkę warzywną oraz resztę przypraw. Całość powoli gotujemy cały czas mieszając przez około 10 minut.
Zupę zmiksujemy dokładnie, a następnie cedzimy przez drobne sito. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i wódka anyżową.
Podajemy z łyżką śmietany na wierzchu, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.