Śledzie

niedziela, 29 grudnia 2019

Kwaśny mus z mrożonych owoców

Mus z mrożonych owoców jet łatwy do przygotowania. Jest jednak niezbędnym dodatkiem do niektórych potraw. Można go podawać do deserów, sera, mięs, mdłej wątróbki. 

Fot. pixel1 z Pixabay

Składniki musu z mrożonych owoców:


  • mrożone maliny
  • mrożone wiśnie
  • cukier

W tym przepisie nie podajemy stałych wartości poszczególnych składników, bo nie ma takiej potrzeby. Ważne, by brać taką samą ilość malin jak i wiśni. A do smaku, w zależności od gustu, dodajemy mniej lub więcej cukru. To cała tajemnica.

Zobacz też: Nalewka z malin na rumie

Za pierwszym razem, gdy nie wiemy jeszcze jak szybko mus owocowy może znikać z talerza, możemy przygotować garść wiśni i garść czereśni. Wrzucamy je na mała patelnię i gotujemy. Nie potrzeba dodawać wody, bo ona sama się znajdzie wyciekając z rozmrażanych owoców.

Gotowe trzeba przez chwilkę gotować by zmiękły. Szczególnie dotyczy to wiśni. Warto też odczekać, by odparowała woda, gdyż w przeciwnym przypadku mus nie będzie miał konsystencji papki, ale napoju.

Gdy uznamy, że owoce są dostatecznie miękki, wtedy musimy je przetrzeć przez sito. To najbardziej kłopotliwa część pracy. Jednak produktów nie ma dużo, więc czynność  na pójdzie szybko. Jeśli okaże się, że przetarte owoce są jeszcze zbyt rzadki, to trzeba je wrzucić ponownie na patelnię i zredukować.

Czytaj też: Pięciodniowa nalewka z wiśni

Wtedy też będzie idealna okazja, by mus dosłodzić. Z cukrem nie ma co przesadzać, bo mus musi być kwaśny. Najlepiej dodawać cukru w niewielkich ilościach, mieszać i próbować. Aż uzyskamy pożądany smak. 

Taki mus znacznie poprawia walory wielu dań. Można nim smarować kanapkę z serem lub wędliną. Idealny do deserów i ciast jak na przykład do sernika. Dodany do wątróbki spowoduje, że nawet jej wrogowie będą mlaskać z zachwytu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz