Śledzie

poniedziałek, 25 listopada 2019

Surówka z rzepy z jajkiem

Dobra rzepa nie jest zła i zawsze wartą ją postawić na stole. Zwłaszcza, że surówki z niej przygotowane są tanie. Tym razem proponuje przepis na surówkę z rzepy prosty, szybki w wykonaniu i dobry.  


Potrzeba nam jedynie:


  • pół kilo czarnej rzepy
  • natka pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • jajko ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól do smaku

Czarna rzepa, zwana też czarną rzodkwią, wydaje się potwierdzać porzekadło, że to co zdrowe to niesmaczne. W przypadku rzepy akurat odpychać może zapach, który nie należy do najprzyjemniejszych. Natomiast walory zdrowotne tego warzywa można długo wymieniać. 

Przede wszystkim rzepa ma działanie przeciwbakteryjne w przewodzie pokarmowym. Jest świetna na kaszel, kamicę moczową czy niedokrwistość. Bulwa jest magazynem witamin (przede wszystkim C, B1 i B2). Jest też niezwykle bogata w sole mineralne tak niezbędne dla naszego organizmu. 

Czytaj też: Prosta surówka z czarnej rzepy

Czarna rzepa ze wszystkimi swoimi zaletami powinna gościć na naszym stole w różnej postaci.

Wykonanie

Zrobienie surówki jest bardzo proste. Rzepę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy (byle nie za drobno) i dodajemy do pokrojonego jajka. Mieszamy i dodajemy śmietanę, możliwie jak najgęstszą. Doprawiamy do smaku. I to wszystko.

Zobacz też: Surówka z kiszonych buraków

Surówka efektownie wygląda, gdy przełożymy ją do salaterki i udekorujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz