Ocet jabłkowy jest składnikiem wielu kosmetyków i dobroczynnym płynem dla organizmu. Lista jego zalet jest tak długa, że gdyby się żywić tylko octem jabłkowym (i kurkumą) to człowiek były nieśmiertelny. A ponieważ ocet jabłkowy jest drogi to warto go przygotować samemu.
Fot. Krzysztof Jaracz |
Do przygotowania octu jabłkowego potrzebujemy:
- 1,5 kg jabłek
- 1,5 l wody
- 2 łyżek miodu
Ocet jabłkowy można przygotowywać przez cały rok. Ale najlepiej zrobić go z jabłek dopiero zerwanych z drzewa, nie pryskanych itp. Octu można zrobić większy zapas, gdyż nie psuje się, jako że sam jest świetnym konserwantem.
Jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Część z nich możemy od razy zjeść, ale wcześniej zostawmy skórki, które są tu najważniejsze. Jabłka na pewno pozbawiamy ogonków i dobrze jest wykroić gniazda nasienne.
Tak przygotowane owoce wrzucamy do słoja. W wodzie o temperaturze pokojowej rozpuszczamy miód (lub w ostateczności) cukier i zalewamy takim syropem jabłka. Słój zakrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Zobacz też: Przepis na galaretkę z golonki
Jabłek nie można zalać zbyt ciepła wodą. Nie można też takiego nastawu trzymać w szczelnie zamkniętym słoju. Chodzi o to, by miał gdzie ulatniać się gaz powstały w czasie fermentacji octowej. A słój trzeba przykryć m.in. po to, by nie dostały się do jabłek muszki owocówki.
Zwłaszcza w pierwszym okresie warto jest sparzoną, drewnianą łyżką zamieszać nastaw. Chodzi o to, by do słoja dostało się jak najwięcej tlenu.
Czytaj też: Jak zrobić obłędny ocet do galarety z nóżek
Cały proces fermentacji trwa od 2 do 5 tygodni. Po tym czasie, gdy w słoju będzie już widać, że nic nie fermentuje, ocet zlewamy przez gęstą gazę i zamykamy w sparzonych butelkach. Można go przechowywać przed długi czas, nawet stawiając w barku razem z nalewkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz