Śledzie

środa, 13 listopada 2019

Pieczeń z udźca indyka

Udziec z indyka był całkiem spory - 1,5 kg z kością. Kość poszła na zupę, mięso zostało oprawione, doprawione, zamarynowane, a na końcu upieczone i zjedzone. Ze smakiem i apetytem.

na drewnianej desce stoi zeliwny garnek z upeczonym indykiem posypany pietruszka z dodatkiem plastra cytryny
Fot. Wow Phochiangrak 

Zanim przystąpiłem do pracy sprawdziłem czy są wszystkie składniki:


  • udziec indyczy
  • czosnek
  • olej
  • rozmaryn
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

Z udźca indyka usuwamy skórę. Tłuszcz zostawiamy, bo to jest fenomenalny nośnik smaku. Kość można zostawić, będzie bardziej aromatyczna pieczeń. Albo można wyjąć i wykorzystać do bulionu.

Przeczytaj także: Marynowana i pieczona golonka z indyka

Następnie mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i obficie posypujemy ziołami. Nacieramy solą i czosnkiem i polewamy olejem. Może tak leżeć noc, może dwie doby - nabierze tylko lepszego aromatu.

Zobacz też: Kotlety mielone z indyka

Potem mięso opiekamy, by się zamknęło, na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego i do pieca rozgrzanego najpierw na 200, a potem na 180 stop. C. W wyższej temperaturze powinno poleżeć kwadrans, w niższej od 1,5 do 2 h (w zależności od wielkości udźca indyczego).

Potem już można podać na stół, krojąc w plastry.

* * *

Jeśli ktoś lubi więcej zabaw w kuchni, to udziec z indyka można zamarynować w inny sposób. 

Do przygotowania jej potrzebne będzie:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 1 łyżkę miodu
  • 1 łyżkę octu balsamicznego
  • 100 ml czerwonego wina
  • łyżeczka mielonej czerwonej papryki

Wszystkie te składniki mieszamy szczególnie uważając na to by miód się rozpuścił. taką marynatą polewamy mięso przygotowane w wyżej opisany sposób, z tym, że nie polewamy go samym olejem.

Czytaj też: Szynka z indyka pieczona z pieprzem

W takie marynacie mięso z udźca indyczego powinno poleżeć przynajmniej przez noc. Dwie doby też nie zaszkodzą. Warto jednak co jakiś czas mięso przewracać, aby marynata dotarła w każde miejsce.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso razem z marynatą. Pieczemy podobnie jak marynowane mięso powyżej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz