Śledzie

czwartek, 31 października 2019

Grog, czyli napój z rumu

Nic tak nie rozgrzewa, jak świeżo zrobiony grog. Jego przygotowanie jest proste i szybkie a skutek w postaci rozgrzanego organizmu - zachwycający. Trzeba tylko uważać, by za bardzo się nie rozgrzać.

Fot. ferencvc z Pixabay 

Do przygotowania jednej porcji rumu potrzeba:


  • 50 ml rumu
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml wrzątku
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 goździków
  • kawałek kory cynamonu

O tym, że szklaneczka grogu nie zaszkodzi niech świadczy historia. Gdy w połowie XVII wieku zaczęto podawać marynarzom rum, ci mieszkali go z sokami z owoców cytrusowych i w rezultacie przestali chorować na szkorbut. W dzisiejszych czasach inne są sposoby na zażywanie witam, ale o tradycji zapomnieć nie sposób.

Czytaj także: Jak zrobić likier curacao

Zwyczaj serwowania marynarzom rumu w brytyjskiej marynarce przetrwał aż do 1970 roku.

Wykonanie

Przygotowanie grogu nie jest trudne. Bez problemu zrobimy go nawet w warunkach wynajętych pokoi w czasie zimowych wypadów na narty. 

Czytaj też: Jak przygotować likier Kahlua

Rum, dobrej jakości, należy przygotowywać w ogrzanej wcześniej szklance z uszkiem. Najpierw wsypujemy do niej cukier, który zalewamy świeżo wyciskanym sokiem z połowy cytryny i mieszamy. Następnie do szklanki wrzucamy goździki i kawałek kory cynamonu. Zalewamy to rumem i wrzątkiem.

Szklankę można udekorować długim twistem ze skórki cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz