Śledzie

wtorek, 24 września 2019

Nalewka z daktyli czyli daktylowa

Nalewka z daktyli należy do tej grupy nalewek, które możemy przygotować przez cały rok. Do daktylowej używamy bowiem owoców suszonych, gdyż świeże daktyle kupić jest trudno.

Fot.  rawpixel z Pixabay 

Tak więc zgromadzić musimy:


  • 200 g daktyli
  • 0,5 laski wanilii
  • 2-3 goździki
  • 0,7 brandy

Świeże daktyle, jako się rzekło, nie są łatwe do zdobycia. Ale jest to możliwe. Komu się uda ten może pokusić się o przygotowanie nalewki ze świeżych daktyli. Ma ona całkiem inny smak i aromat, więc próbować zawsze warto. 

Wykonanie

Samo przygotowanie nalewki z suszonych daktyli jest bardzo proste. Daktyle kroimy w nieregularne paski, usuwając pestki. Pocięte owoce wrzucamy do słoja. Laskę wanilii kroimy na pół (drugą część wykorzystamy do innej nalewki), dodajemy też do słoja goździki. To wszystko zalewamy brandy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciepłe miejsce.

Zobacz też: 5 sposobów na filtrowanie nalewki

Po czterech tygodniach nalew filtrujemy. Rozlewamy do butelek i ponownie odstawiamy na miesiąc. Dopiero wtedy możemy się nią delektować.

Nie zapominajmy, że daktyle są źródłem witamin oraz fosforu, żelaza, potasu i magnezu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz