Skoro gulasz po węgiersku to nie może zabraknąć papryki. Przygotowanie posiłku zajmuje około 40 min, ale potem trzeba długo czekać, zanim gulasz będzie gotowy.
Fot. RitaE z Pixabay |
Lista składników do gulaszu węgierskiego jest dość długa. Potrzeba:
- 1 kg wołowiny
- 1 paprykę paprykę
- 1 marchewkę
- 3 łyżki papryki mielonej
- 1/2 butelki wina czerwonego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- pieprz mielony
- śmietana
- sól
Wołowinę kroimy w kostkę i posypujemy mąką. Podsmażamy na patelni. W tym czasie marchewkę trzemy na talarki a cebulę kroimy na drobno. Czosnek miażdżymy i kroimy w paski.
Podsmażone mięso wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i marchewkę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek bacząc, by się nie przypalił. Wrzucamy wszystko do garnka z mięsem.
Zobacz też: Jak zrobić gulasz w kociołku
Kawałki mięsa na gulasz dusimy uprzednio dodawszy wino czerwone wytrawne i przyprawy: około 7-8 ziaren zioła angielskiego i dwóch, trzech liści laurowych. Można też dodać nieco ziaren pieprzu. Kmin z kminkiem ugniatamy w moździerzu i wsypujemy do garnka.
Gulasz węgierki papryką stoi, więc suszonej słodkiej nie żałujemy i wsypujemy jej co najmniej ze trzy łyżki stołowe. I łyżeczkę ostrej. Świeżą paprykę kroimy w kostkę i do gulaszu dodajemy mniej więcej na 20 minut przed końcem duszenia. Tak by zdążyła zmięknąć, ale nie zdążyła się rozgotować na papkę.
Czytaj też: Przepis na sycącą zupę gulaszową
Przed podaniem gulaszu węgierskiego na stół doprawiamy go solą i pieprzem. Wtedy też dodajemy śmietanę, by gulasz troszkę zabielić.
Podajemy z kaszą gryczaną lub z czeskimi knedlikami. Po polsku można go zjeść z pyzami na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz