Śledzie

czwartek, 4 lipca 2019

Sałatka z pomidorów i ogórka kiszonego

Sałatkę z ogórków kiszonych i pomidorów można robić dd maja do października - lub dłużej jeśli mamy zapas składników. Zależy głównie od tego jak długo będziemy mieć kiszone ogórki i świeże pomidory. Ale w tym okresie taka sałatka jest niemal niezbędnym elementem każdej kolacji. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Potrzeba tylko ostrego noża.

Fot. AliceKeyStudio z Pixabay


Do przygotowania sałatki niezbędne są (porcja na trzy osoby):


  • 3-4 ogórki kiszone (mogą być małosolne)
  • 3 średnie pomidory (mogą być większe)
  • cebula - dość spora
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie tej sałatki jest łatwe. Pomidory najpierw kroimy na pół, potem w ćwiartki. I te ćwiarteczki właśnie kroimy w plastry. Nie mogą to być duże kawałki pomidora. Mniej ważne jest gatunek pomidora, który wybieramy do tej sałatki. Można wykorzystać pomidory malinowe, zwykłe, śliwkowe itp. Warto czasem zmieszać różne pomidory, by nie znudził się sam potrawy.

Ogórki też kroimy w plasterki, a cebule w piórka. Potem to wszystko wkładamy to do miski i starannie mieszamy soląc i pieprząc do smaku. Moim zdaniem nie wolno żadnej z tych przypraw żałować. Na koniec polewamy oliwą.

               Zobacz też: Wiejska sałatka grecka

Do sałatki można jeszcze wkroić pół papryki, ale mi na to zawsze szkoda czasu. Smak można też wzbogacić dodając utarty kiszony czosnek. Na zakończenie, dla urody, można sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Dobrze, by tak przygotowana miseczka postała z pół godziny. Ale jak nie postoi to też wybornie smakuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz