Sprawa niby prosta - polać galaretkę z nóżek octem i załatwione. Ale to jest mało ciekawe rozwiązanie. Poezja w jedzeniu przyda się jednak nawet w czasie konsumpcji galaretki. Dobry ocet też trzeba umieć zrobić.
Fot. rawpixel z Pixabay |
Do przygotowania octu do nóżek potrzebne są tylko trzy składniki:
- ocet 10%
- ocet po ogórkach konserwowych
- woda
Galarety, nie tylko z nóżek wieprzowych, ale na przykład z nóżek kurczaka lub takiej z golonki, można doprawiać na kilka sposobów. Są tacy, co poleją je samym octem spirytusowym (zgroza!) lub winnym. Dobry jest ocet jabłkowy. Inni wolą pokropić danie sokiem z cytryny. Są też osoby, które uwielbiają galaretę mocno skropioną maggi.
Jednak pełnię smaku podkreśla ocet zrobiony według tego przepisu. Wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, a nie spotkałam jeszcze smakosza, któremu taka mikstura by nie smakowała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz