Śledzie

środa, 8 maja 2019

Surówka z porów z jabłkiem

Surówkę z jabłkiem robi się bardzo szybko. Zieleniny to zawsze można jeść sporo. Tanie to i zdrowe. Ostatnio w swojej diecie odkryłem pora i kilka smacznych dań udało mi się już przygotować.

surowka z pora z jablkiem, jak zrobic surowke z pora, jablko do surowki,
Fot. Pixabay.com

Do przygotowania tej surówki wcale nie potrzeba wielu składników. Wystarczy tylko:


  • 40 dag porów
  • 2-3 jabłka
  • pół szklanki majonezu
  • sól, cukier i sok z cytryny do smaku

Pora czyścimy, odcinamy zbędne części, kroimy na pół i dokładnie myjemy. Suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobne części.

Z jabłek wyjmujemy gniazda nasienne i trzemy na tarce o dużych otworach. Jabłka przed tarciem można obrać ze skóry.

              Zobacz też: Sałatka wiosenna z rzodkiewki i ogórków

Potem to wszystko wrzucamy do większej miski, mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku dodając kilka kropel soku z cytryny. Przekładamy na salaterkę i smacznego.

Moja bratowa tą surówkę zjada, zanim na stole pojawi się drugie danie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz