Przepis na zalewę octowo-olejową dla śledzi (matiasów) to jeden z lepszych, jakie miałem okazję wypróbować i kosztować. Warunkiem jest jednak prawidłowe przyprawienie - obfity dobór ziół i ostrożne postępowanie z octem.
Fot. Fotolia.com |
Tym razem nie podaję proporcji,
bo sztywnych reguł nie ma. Ważne by marynaty zrobić tyle, by przykryła
wszystkie matjasy. Ziół powinno być tyle, by olej z octem był aż brązowy.
Do przygotowania marynaty potrzebne są następujące składniki:
- matjasy
- olej
- ocet
- woda
- estragon
- tymianek
- pieprz ziołowy
- ziele angielskie
- cząber
Przepis
Matjasy śledziowe myjemy,
moczymy (w mleku, nigdy w wodzie) by osiągnęły odpowiedni smak i kroimy na mniejsze kawałki. Odrobinę
wody mieszamy z większa ilością oleju (może być rzepakowy) i delikatnie kropimy
octem. Smak octu powinien być wyczuwalny, ale bez przesady. Dlatego octu lepiej
dodawać w mniejszych ilościach próbując zalew aż przypadnie nam do gustu.
Czytaj też: Jak zrobić śledzie korzenne w oleju
Zioła, łącznie z pieprzem
ziołowym i zielem angielskim, wrzucamy do moździerza i dokładnie kruszymy.
Część ziół dodajemy do zalewy, część wysypujemy na dno naczynia, w którym
zostawimy śledzie do zamarynowania.
Kawałki śledzia wrzucamy do
naczynia i zalewamy marynatą. Gdy jest jej za mało możemy uzupełnić wodą lub
olejem (ale raczej nie octem). Wkładamy do lodówki i czekamy co najmniej dobę.
Śledzie z zalewie
olejowo-octowej możemy podać z ziemniakami w mundurkach lub pieczywem.
Kieliszek dobrze zmrożonej wódki też w tym towarzystwie poczuje się dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz