Śledzie

niedziela, 5 maja 2019

Sałatka wiosenna z rzodkiewki i ogórka

Kwiecień i maj to miesiące wiosenne, w których organizm domaga się zmiany diety. Na talerzu pojawia się sporo nowalijek w tym rzodkiewki i ogórki. Jednym ze sposobów urozmaicenia posiłków jest więc prosta sałatka wiosenna, szybka w przygotowaniu.


salatka z ogorka i rzodkiewki, salatka wiosenna, salatka ze smietana
Fot. Pixabay.com


Składniki sałatki wiosennej:

  • rzodkiewka
  • ogórek
  • szczypiorek
  • śmietana lub jogurt
  • sól
  • pieprz

Rzodkiewkę i ogórek kroimy (oczywiście po umyciu) w drobne kawałki. Szczypior siekamy. Wszystkie składniki, w dowolnych proporcjach i ilości, wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietany i mieszamy.

Sałatkę można przed podaniem ozdobić liśćmi sałaty, oliwkami, małymi pomidorkami koktajlowymi lub paprykowymi.

               Zobacz też: Surówka z kapusty pekińskiej

Tego przepisu nie wolno taktować ortodoksyjnie. Podane składniki są tak dobrane, by sałatka była kolorowa i miła dla oka. Można, a nawet trzeba z nią eksperymentować. Ostatnio zabrakło mi rzodkiewki, ale miałem czerwoną paprykę. Sprawdziło się wyśmienicie.

Częstym dodatkiem do tej sałatki są również jajka gotowane na twardo, krojone w kostkę razem z żółtkiem.

Do tej sałatki można też dodawać ser. Mi bardzo smakuje z oscypkiem lub serem pleśniowym. Jeśli użyjecie do tej sałatki swoich ulubionych składników lub przypraw to powiedzcie o tym w komentarzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz