Śledzie

czwartek, 23 maja 2019

Pyszna zupa cebulowa


Najmniej miłe w przygotowaniu zupy cebulowej jest oczywiście krojenie samej cebuli. Jeśli jednak z tym się uporamy, to potem już czeka nas masa przyjemności - zupa cebulowa smakuje rewelacyjnie.

 
zupa cebulowa podana z grzanką w misce i ozdobiona galazka rozmarynu
Fot. RitaE z Pixabay.com

Co potrzeba do przygotowania zupy cebulowej w porcji dla trzech osób?


  • 4 średnie cebule
  • 0,75 bulionu
  • masło
  • przyprawy
  • ser pleśniowy
  • grzanki

O grzankach za chwilkę, skoncentrujmy się na zupie. Wspomniane przy podawaniu ingrediencji cztery średnie cebule powinny w sumie warzyć, po obraniu, około 0,6 kg. Kroimy je w piórka uważając, by nie były one za grube.

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i zaczynamy obrabiać cebulę. Podsmażanie takiej ilości cebuli, na wolnym ogniu bacząc by się nie przypaliła, zajmuje około pół godziny. Według mnie to najważniejszy moment w przygotowywaniu tej potrawy. Cebula powinna być przysmażona na złoty kolor - przecież to główny składnik zupy i właśnie od cebuli zależeć będzie jaką gotowy produkt przybierze barwę.

Smak zupy cebulowej zależy także od bulionu. Niektórzy preferują lekkie buliony własnej roboty. Ja też wolę domowy, ale czasem muszę wspomóc się takim z kostki. Wtedy wybieram wołowy. 

               Zobacz też: 5 zasad na przygotowanie dobrego bulionu

Choć zdarzyło się raz, że cebula się już smażyła, a okazało się, że nie mam ani kawałka kostki. Do wody więc dolałem sosu sojowego nadając zupie nieco innego smaku. Kto lubi eksperymentować niech sobie nie żałuje. Jeśli chcemy troszkę więcej mieć zupy, warto dodać więcej bulionu niż w przepisie. Niektórzy wolą bardziej wodniste zupy.

Mamy już miękką i złocistą cebulę i bulion. Cebule przesypujemy do bulionu i dodajemy przyprawy. Na pewno sól. Reszta zależy od uznania. Ja dodaje trochę słodkiej papryki i tymianek (tak z pół łyżeczki) i trochę pieprzu. Bardziej na ostro można przyprawić chili.

 

No i teraz sposób na przygotowanie grzanek:

Na pokrojoną bułkę kładziemy kawałki sera pleśniowego (np. Lazur). Można posypać papryką i włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Gdy ser zacznie spływać wyjmujemy grzanki.

            Czytaj też: Zupa rybna dla smakoszy

Zupę cebulową najlepiej podawać w naczyniach wypieczonych z chleba. Albo w miseczkach. Po nalaniu na wierzch kładziemy grzanki i jemy póki ciepłe.

Zawsze mnie dziwi, że krojenie ani smażenie cebuli nie jest przyjemne a gotowiec, czyli zupa cebulowa, smakuje wybornie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz