Śledzie

poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Sałatka z rzeżuchy - rzeżuchowe pesto

Rzeżucha to roślina, która w domowych warunkach może rosnąć przez cały rok dostarczając nam świeżych witamin i minerałów. Przygotowanie sałatki z rzeżuchy według podanego tu przepisu to jeden ze sposobów urozmaicenia menu. 



rzezucha na desce z pokrojonym  chlebem i maslem
Fot. Pixabay.com

Do przygotowania sałatki z rzeżuchy potrzebujemy:

  • garść rzeżuchy
  • garść wyłuskanych ziaren słonecznika
  • parmezan
  • ziemniak średniej wielkości
  • pęczek pietruszki
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • oliwy
  • sól, pieprz

Najpierw musimy obrać ziemniaka ugotowanego w mundurku i pokroić go na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do salaterki. Dodajemy do ziemniaka drobno posiekany czosnek. W tym przypadku nie warto go przeciskać przez praskę - posiekany ma większy aromat.

Posiekać też należy rzeżuchę oraz pietruszkę. Nie zapomnijmy o wyłuskanym słoneczniku. Wszystko to polewamy oliwą dobrej jakości w ilości około 150 ml, posypujemy serem, doprawiamy pieprzem z solą do smaku i miksujemy.

Tak przygotowaną sałatkę podajemy do jaj na twardo lub do wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz