Krewetki, jeszcze niedawno egzotyczne, na dobre zagościły w naszych domach. Krewetki są bardzo proste w przygotowaniu i szybko się rozmrażają. Również ich smażenie nie zajmuje dużo czasu.
Fot. Pixabay.com |
Do usmażenia krewetek potrzebujemy:
- opakowania mrożonych krewetek 250 g
- 3 spore ząbki czosnku
- 1 średnią cebulę
- 100 mln białego wytrawnego wina
- pół pęczka pietruszki
- oliwy
Krewetki rozmrażają się bardzo szybko, gdy po wyjęciu z zamrażarki włożymy je do naczynia z zimną wodą. Gdy one tak leżą siekamy drobno cebulę i miażdżymy czosnek. Ząbki wykorzystujemy trzy, jeśli są duże. Małych potrzeba więcej.
Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebule i smażymy aż się zeszklą. Dodajemy czosnek. Krewetki suszymy ręcznikiem papierowym i wrzucamy na patelnie.
Po dwóch minutach smażenia krewetek podlewamy je winem, zwiększając gaz. Gdy wino wyparowuje posypujemy krewetki posiekaną pietruszką.
Pamiętajmy, aby krewetek nie smażyć dłużej niż 6 min. Przesmażone robią się gumowe i sporo tracą w smaku.
Krewetki najlepiej jeść trzymając w ręku pancerz. Podawać ze świeżą bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz