Śledzie

czwartek, 24 sierpnia 2017

Słodka nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu przygotowana według tego przepisu powinna zasmakować płci pięknej. otrzymany trunek nie jest mocny, ale za to słodki. 


czarny bez alkohol. nalewka na czarnym bzie, czarny bez spirytus, jak zrobić nalewkę z czarnego bzu, nalewka bzowa, nalewka z czarnego bzu,


Składniki nalewki z czarnego bzu:


  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg  cukru
  • 5 goździków
  • skórka z cytryny
  • szczypta mielonego cynamonu
Na nalewkę musimy wyselekcjonować zdrowe, ale mocno dojrzałe owoce czarnego bzu. musimy je umyć i pozbawić szypułek. Wsypane do słoja zalewamy spirytusem, który jednak wcześniej (koniecznie!) musimy rozcieńczyć pełną szklanką wody. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w słoneczne miejsce.

Po około 14 dniach zlewamy nastaw. Owoce wyciskamy a alkoholowy płyn wstępnie filtrujemy przez gazę, która wyłożyliśmy sitko. Mieszamy go z przygotowanym wcześniej syropem wykonanym ze szklanki wody i cukru. Do syropu dodajemy goździki, cynamon i otartą skórkę z jednej cytryny. Gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. 

               Czytaj też: Nalewka z czarnego bzu

Zmieszany alkohol i syrop wlewany na nowo do słoja i odstawiamy na dwa tygodnie. Teraz nalewkę musimy już dokładnie przefiltrować i wlać do butelek. 

Nalewka w szczelnie zamkniętych butelkach musi leżakować w chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej pół roku.