Nocino to ciemnozielony likier z orzechów włoskich. Orzechy do jego przygotowania powinny być zrywane na św. Jana. Wtedy łupiny dają się jeszcze łatwo przekroić a miąższ ma galaretowata konsystencję. Nalewka ułatwia trawienie.
Fot. Fotolia.com
Składniki likieru nocino:
50 zielonych orzechów włoskich
1 l wódki 40%
1 l przegotowanej wody
1,4 kg cukru
2 laski kory cynamonu
6 goździków
skórka z 2 cytryn
Zerwane na samym początku lata orzechy kroimy na ćwiartki i wrzucamy do słoja. Dodajemy skórkę z cytryn, goździki i cynamon. Zalewamy wódką i odstawiamy w ciepłym miejscu na 40 dni. Co kilka dni słojem musimy potrząsnąć. Zobacz też:Jakie nalewki robić w maju Po tym czasie nastaw musimy przefiltrować. W czasie gdy alkohol się sączy z wody i cukru przygotowujemy syrop. W przegotowanej, letniej wodzie, rozpuszczamy cukier. Aby to szybciej poszło wodę możemy lekko podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści syropu nie gotujemy a studzimy. Czytaj też:Nalewka orzechowa z orzechów włoskich Wystudzony syrop i przefiltrowany nalew łączymy ze sobą i mieszamy. Wlewamy do butelek, które - szczelnie zakorkowane - wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Butelki powinny tam leżakować jeszcze co najmniej przez sześć miesięcy.
Jeśli chodzi o nalewki miętowe to nie może wśród nich zabraknąć przepisu na miętową po angielsku. Zebranie składników wymaga trochę zachodu. Ale w zamian otrzymamy nalewkę miętową o dobrym smaku i atrakcyjnym kolorze.
Fot. Robert S. Donovan
Składniki nalewki miętowej po angielsku:
0,3 litra świeżych liści mięty
0,75 l wódki
0,25 l wody
0,4 kg cukru
1 łyżeczka gliceryny
8 kropel zielonego barwnika spożywczego
2 krople niebieskiego barwnika spożywczego
Nalewkę przygotowujemy ze świeżo zerwanych liści mięty. Musimy je dokładnie umyć, wysuszyć i rozdrobnić. Najlepiej tak, by usunąć część łodygi. Zobacz też:Nalewka ze świeżych liści mięty Pokawałkowane części mięty wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Nie musi ona być bardzo mocna, wystarczy taka o mocy 40%. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Od czasu do czasu słojem mieszamy. Po dwóch tygodniach nastaw cedzimy przez gęste sito wyłożone gazą. Liście mocno wyciskamy. Uzyskany alkohol łączymy z wystudzonym już syropem zrobionym z wody i cukru. Mieszamy i dokładnie filtrujemy np. przez ręcznik papierowy. Czytaj też:Nalewka miętowo-cytrynowa Do przefiltrowanej już nalewki dodajemy glicerynę i po kilka kropel barwników spożywczych. Płyn mieszamy i wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki w chłodnym pomieszczeniu powinny leżakować jeszcze co najmniej trzy miesiące.
Nazwa tej nalewki różanej - rosolio - pochodzi z języka włoskiego. We Włoszech alkohol przygotowywany na bazie płatków róż jest popularny a pomysł pochodzi z Sycylii. Włoską nalewkę z płatków róży przygotujemy w półtora miesiąca.
Fot. Fotolia.com
Składniki włoskiej nalewki z płatków róży:
Płatki z 6 róż ogrodowych
0,5 l spirytusu
0,5 l wody
0,4 kg cukru
1/4 laski wanilii
Przygotowanie nalewki różanej jest proste, ale nietypowe. Opłukane płatki róży wkładamy do słoja. Dodajemy wanilię, cukier, zalewamy przegotowaną wodą. Na koniec dodajemy spirytus. Zobacz też: Jakie nalewki robić w kwietniu Słój szczelnie zamykamy i stawiamy do góry dnem. Po upływie 12 godzin słój obracamy i ustawiamy normalnie. Jednak po kolejnych 12 godzinach znów stawiamy go do góry dnem. Słojem, niczym klepsydrą, obracamy tak przez 10 dni. Teraz należy już tylko przelać nastaw przez sito wyłożone gazą i przefiltrować (można przez ręcznik papierowy). Klarowny płyn wlewamy do butelek. Czytaj też:Nalewka różana z płatków róży Szczelnie zamknięte butelki wynosimy w ciepłe i chłodne miejsce. Nalewka różana do degustacji nadaje się już po miesiącu.
Przepis na przepalankę aromatyczną tym różni się od prostego przepisu na przepalankę, że wymaga użycia większej ilości składników i dłuższego czasu na przygotowanie. Naszym zdaniem starania warto jednak się podjąć.
Składniki przepalanki aromatycznej:
0,9 l wódki
50 ml spirytusu
50 ml brandy
100 ml wody
25 g cukru
pół orzecha włoskiego
6 migdałów
20 rodzynków
1 suszona śliwka bez pestki
pół laski wanilii
Prace nad tą nalewką zaczynamy od uzyskania aromatu. W tym celu orzech, migdały, rodzynki, śliwkę i połowę wanilii pokrojone w małe kawałki wrzucamy do słoja. Całość zalewamy spirytusem rozrobionym wcześniej z taką samą ilością wody. Szczelnie zamknięty słoik odstawiamy w ciepłe miejsce, ale codziennie nim mieszamy. Czytaj też:Przepis na prostą przepalankę Po miesiącu zlewamy alkohol. Pozostałe składniki zalewamy 50 ml wody i przykrywamy. Zlany, aromatyczny alkohol również musimy trzymać pod szczelnym przykryciem. Następnego dnia łączymy ze sobą zlany wcześniej alkohol i przefiltrowana wodę z owoców. Płyn wlewamy do dużego słoja. Dodajemy do niego także przyrumieniony na patelni cukier (stąd nazwa przepalanka) oraz brandy i wódkę. Szczelnie zamknięty słój trzymamy pod przykryciem kilka dni - aż się cukier rozpuści. Oczywiście pomagamy mu w tym mieszając słojem. Na końcu całość dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek. Powinny one spoczywać w chłodnym pomieszczeniu jeszcze przez miesiąc.