Nalewce z dzikiej róży wykonanej według tego przepisu przypisuje się właściwości lecznicze. Tej nalewki nie pijemy kieliszkami. Jedynie, w celach leczniczych, spożywamy łyżkami. Porcja na wzmocnienie to dwie łyżki stołowe.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z dzikiej róży:
- 0,5 kg owoców dzikiej róży
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l białego, wytrawnego wina,
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
Na początek czeka nas tytaniczna praca pozbycia się pestek. W owocach dzikiej róży jest ich sporo, więc ich usunięcie zajmie trochę czasu. Następnie owoce miksujemy i wrzucamy do słoja.
Zobacz też: Przepis na nalewkę z dzikiej róży
Teraz tę masę różaną zalewamy alkoholem. Na pierwszy ogień idzie wino. Dopiero potem spirytus (nigdy nie odwrotnie). Na koniec wlewamy jeszcze ciepły syrop wykonany z wody i cukru. Zawartość słoja dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 21 dni.
Czytaj też: Żenicha kresowa - wschodnia nalewka z dzikiej róży
Po tym czasie nastaw musimy dokładnie przefiltrować. Klarowny wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy. I cierpliwie czekamy jeszcze sześć miesięcy aż nasza nalewka z dzikiej róży w pełni dojrzeje i nabierze odpowiedniego smaku.